Elmaradt fagyok

Elmaradt fagyok

Gazdabolt 2018. máj. 14.

A fagyosszentek az idén nemhogy hideget, inkább melegrekordokkal hoztak. Ezek után már a kényesebb növények életét a hőmérséklet zuhanása már nem nagyon veszélyezteti, vagyis bátran lehet ültetni. Soha nem látott kínálattal csábítanak a kertészeti árudák, érdemes a virágesőt, díszes leveleket ígérőkkel is próbálkozni, nem árt azonban az óvatosság, mert az importált évelők, cserjék télen visszafagyhatnak.

A balkon és virágágyba is alkalmas növények kiválasztása nem egyszerű. Az árudákban l

Elmaradt fagyok

évő aprócska zöld levélcsomókból, kisebb, nagyobb ágas-bogakból, csak nagy fantáziával lehet elképzelni a színpompás, terebélyes, netán virágözönnel bódító növényeket. Persze a tájékozódás, növényismeret sokat segíthet. A cserjékkel, évelőkkel próbálkozóknak ajánlható: járjanak botanikus kertekbe, vagy a nagyobb árudákban figyeljék meg a kereskedők nyakán maradt egy-két éves növényeket.

Szerencsés helyzetben van, aki balkonnal, tágas házkörnyéki növénykirakókkal és kerttel is rendelkezik. Ugyanis az új cserjéket, évelőket lehet balkonládában, nagyobb cserépben, dézsában tartani, s ha terebélyes lesz, csak akkor kiültetni végleges helyére a kertbe. Ez a szoktatásnak is beillő együttélés, különösen a bizonytalan környezeti igényű növények esetében lehet indokolt. Mostanában a faiskolák rengeteg növényt importálnak Dél-Európából. Az onnan származó, Magyarországon is előforduló növények esetében is fel kell arra készülni, hogy a hidegebb teleken visszafagyhatnak.

Ha szép és egészséges növényekkel szeretnének együtt élni, akkor pontosan ismerni kellene a kiválasztott hely fényviszonyait. Míg az egyik növény megég a közvetlen napos helyen, a másik jól érzi magát, ugyanakkor senyved az árnyékban. Vannak, amelyek a szórt fényt kedvelik. Más-más locsolási technikát igényelnek a növények. Vannak olyanok, amelyek nem szenvedhetik, ha időnként bőséggel nyakon öntik őket és napokig kell állniuk a pangó vízben. Ilyen a kővirágcserje, az amerikai agavé, nyugati szamócafa, kefevirág, és még sorolhatnám. Érdemes az egy-egy helyre elképzelt növényekkel szembeni elvárásokat összeírni. Ez a katalógus tartalmazza a fényviszonyokat, s azt, hogy a növény virággal, vagy levelével díszítsen, fő-, háttér-, szegélynövény legyen. Egy-egy jobb kertészeti árudában, ha nem a legnagyobb forgalmú hétvégi időszakban kérnek tájékoztatást, az eladók segítenek a növény kiválasztásában.

Most már legóvatosabb is kiültethetik balkonnövényeiket. A méteres virágládában árválkodó három csenevész muskátli tulajdonosa álmairól árulkodik. Bizonyára alpesi muskátlifüzért szeretett volna, és a hozzávalókat a multinacionális kereskedelmi láncok akciós vásárán zsákmányolta. Az egy-egy szelesebb nap után lefejezett begóniasor nagyobb anyagi erőt, és ennél jóval kisebb hozzáértést sejtet. A pistikék arra utalnak, hogy az ablak gazdája ismeri lehetőségeit, főleg a jellemző széljárást, e növények ugyanis lapulva díszítenek. A bőven virágzó büdöskék (Tagetes) jelzik, hogy a gazdájuk kevés időt tud a párkánynövények ápolásával tölteni, de mégsem mond le a virágos ablakdíszről. A fentieken kívül vannak más, igénytelen alacsony balkonnövények is, ilyen többek között az afrikai aranyvirág, farkasfog, fukszia, legyezővirág, lobélia, kenderpakóca, nárcisz, tátika, sarkantyúvirág, szépecske, záporka, varjúháj, verbéna.

Aki, ettől függetlenül a legnépszerűbbnek tartott muskátli mellett dönt, van miből választania.

Egyébként a dekoratív muskátli mellett szól az is, hogy legtöbbjük illata szúnyoghálóként tartja (részben) távol a repülő rovarokat a lakástól. Nem is volt véletlen, hogy a parasztházak ablakaiban régen is díszelgett e szép növény. Vannak azonban más illatúak is. Ismertek a rózsa-, szerecsendió-, fenyő-, borsmenta-, alma-, narancs-, citromillatú változatok. Általában a virágzás előtt leszedett és kiszárított leveleket szokták hasznosítani.

A nemesítésnek és a szépségnek azonban ára van. A muskátlipalánta a legdrágábbak közé sorolható, ráadásul naponta igényli az ápolást. Ugyanakkor jól érzi magát a virágládában más növények között is, kedveli a búza- vagy margitvirág társaságát, de nem csúf látvány a büdöske-muskátli-petúnia hármas sem. A ládában lévő növények összeültetése során a válogatás azonban nem vég nélküli, ugyanis az alkalmi társulás csak akkor él harmonikus egyetértésben, ha hasonló a hő, megvilágítás, tápanyag és vízigényük.