Éljen a talaj!  Itt az új DAMISOL Gold Talajélet termékcsalád!

Éljen a talaj! Itt az új DAMISOL Gold Talajélet termékcsalád!

gazdabolt.hu 2024. máj. 22. Kb. 10 perc olvasás

Kertünk lelke a talaj. A növények a talajban rögzítik magukat gyökereikkel, onnan veszik föl a táplálékot és a vizet. A talaj azonban nem egy holt közeg, hanem élő környezet, bonyolultan összetett biológiai egység, amelyben milliónyi kisebb-nagyobb élőlény lakik, amelyek óvni és táplálni kell. Ehhez itt az új DAMISOL Gold Talajélet termékcsalád!

A talajban élő apró élőlényeket növényi (talajflóra) és állati (talajfauna) eredetűek lehetnek. A talajflóra alkotói a baktériumok, sugárgombák, gombák, algák, amelyek a talaj szervesanyag-tartalmát bontják le. A bomlástermékeket az eső vagy öntözővíz feloldja, így a növény – oldat formájában – már fel tudja venni a gyökerein keresztül. Természetesen vannak olyan talajlakó gombák és baktériumok is, amelyek károsak a növényekre. Ha azonban a hasznos mikroorganizmusok többségben vannak, akkor elveszik az életteret a károstól, és azok nem szaporodnak, nem fertőznek tovább. 

A talajban rengeteg hasznos állat is él. A legnagyobb testűek a rágcsálók, amelyeket irtjuk. Nem szívesen látott állat a vakond, mégis hasznos, mert több káros állatot, férgeket, lárvákat, (pl. cserebogárpajor) és lótücsköt is elpusztítja. Fontos tudni, hogy ezek a károsítók laza, jó szerkezetű, levegős talajrétegben nem élnek meg, helyette a nedves alsóbb rétegekbe húzódnak. A vakond sem túr fel, ha táplálékát megtalálja lent a mélyben.

A talaj levegőzöttségének fokozásában és szerves anyag feltárásában a földigilisztának van a legnagyobb érdeme. Átkeveri és fellazítja a talajt, kedvező feltételeket teremt a gyökerek számára. Szó szerint átrágja magát a talajon, és nyomában morzsalékos, hasznos ásványi anyagokban gazdag közeg képződik. Sokféle atka, bolha, ászka és rovarlárva, egysejtű állat él még a talajban, amelyek többsége hasznos.

Régen, amikor a tanyai gazdálkodás volt az elterjedt, a földművelés és az állattenyésztés egymás mellett zajlott, egyértelmű volt a gazdák számára, hogy az istállótrágyát kihordják a termőföldre. Ezt ma már nem tudjuk megtenni, legalábbis a régi formában nem. A talaj mikroorganizmusait éltető szerves anyag visszapótlására másféle módot kell választani.

Ahhoz, hogy ezek az élőlények el tudják végezni munkájukat, nekik is táplálékra, vagyis szerves anyagra van szükségük. A kertben a betakarított zöldséggel, gyümölccsel, a lenyírt fűvel a szerves anyagot elvesszük ezektől az élőlényektől, amit vissza kell pótolnunk.

Ha van rá lehetőségünk, komposztáljunk. A konyhai hulladék, a növényi maradványok, a levágott fű, a metszésnél keletkezett felaprított nyesedék mind-mind jól komposztálható. A nyers anyagokból két év alatt érett, humuszszerű anyag lesz, ami ősszel a talajba dolgozható.

Műtrágyákkal csak részlegesen tudjuk visszaadni a növényeknek a felhasznált tápanyagokat, túlzott és egyoldalú használatuk káros mind a talaj szerkezetére, mind pedig élővilágára.

Ha nem akarunk a komposztálással bajlódni, vagy nincs elég helyünk hozzá, zsákos kiszerelésben is vásárolhatunk például szárított, granulált szarvasmarhatrágyát, szőlőtörköly-komposztot, humuszföldet, amelyek kényelmesen felhasználhatók erre a célra, kis felületen is. A szerves anyagot az őszi ásás során kell a talajba bedolgozni.

Szerencsére napjainkban egyre több olyan készítmény kerül forgalomba, amelyek nagy koncentrációban tartalmazzák a hasznos biológiai anyagokat, mikroszervezeteket, könnyen és kényelmesen használhatók, és nagyon hatékonyak.

Ilyen újdonság a DAMISOL Gold Talajélet termékcsalád két tagja, a DAMISOL Gold Fekete Arany-Sol és a DAMISOL Gold MicroOrganic®.

A DAMISOL Gold Fekete Arany-Sol talajaktivátor bioaktív ásványi tápelemeket (NPK), hidrolizált huminsavat és fulvósavat, valamint mikroelemeket természetes huminsav-komplex formában tartalmazó koncentrátum. 

A DAMISOL Gold Fekete Arany-Sol a világviszonylatban is egyedülálló Leonardite-ból kivont huminsav, fulvósav, valamint mikroelemeket tartalmaz. Ezen anyagok komplex hatása folytán serketik a növények csírázását, növekedését, tápanyagfelvételét és gyökérképződését.

A huminsavak, mint természetes komplexképzők energetikai kötésben a növények számára folyamatosan felvehető állapotban tartják a tápanyagokat. 

Stresszhelyzetben a növényeknek rövid idő alatt sok energiára van szükségük, a biológiaiailag aktív huminsavak sejtlégzést katalizáló hatásának köszönhetően pótolják a szükséges energiát és segítenek a tápanyagok hatékony felvételében. A növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, javul a termés minősége.

A DAMISOL Gold Fekete Arany javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, a fizikai minőségét, serkenti a talaj mikroorganizmusainak életműködését, élővé teszi a talajflórát. 

A DAMISOL Gold Fekete Arany valamennyi kertészeti kultúrában (zöldség, gyümölcs, szőlő, dísznövény, örökzöld, pázsit) alkalmazható 0,1%-os töménységben (10 liter vízhez 10 ml koncentártum).

Gyakorlati tapasztalatok alapján lombon és talajon keresztül történő alkalmazással egyaránt hatásos. Vetéskor, ültetéskor a magágyba juttatva, vagy öntözővízzel a palánta tövéhez beöntözve 10-40 ml-t 10 liter vízhez adagolva. 

A DAMISOL Gold MicroOrganic® mikrobiológiai katalizátor, talajjavító és a komposzt lebomlását gyorsító készítmény. 11 növénytápláló és talajtermékenység-növelő hasznos baktérium és gombatörzset (Azotobacter vinelandii, Bacillus megaterium, Clostridium pasterianum, Azosprillum brasilense, Bacillus subtilis, Rodobacter sphaeroides, Lactobacillus plantarum, Trichoderma reseei, Saccharomyces cerevisiae, Streptomyces albus) tartalmaz.

A DAMISOL Gold MicroOrganic® rendkívül hatékony mikro- és makroelem-feltáró és légköri nitrogén-megkötő mikroorganizmus-tenyészet. Kimagaslóan magas számban tartalmaz többféle, egymás működését segítő és a növénytermesztés számára igen hasznos aerob és anaerob szervezeteket, baktériumokat és mikrogombákat. Komposztaktivátorként is alkalmazható.

A DAMISOL Gold MicroOrganic® nitrogénkötő és foszforfeltáró mikroorganizmusainak hatása révén harmonikus növénytáplálás, illetve pentozán hatás-mentes szárbontás valósul meg. 

A növény nitrogénforgalmában mikrobiológiai katalizátorként működik.

Gyökérkolonizáló mikroorganizmusai biztosabb csírázást, jobb felszívódást és dinamikus növényfejlődést eredményeznek.

A mikroelemek felvehetőségét hatékonyan növelő anyagok képzésével csökken a hiánybetegségek kialakulásának veszélye. A talajból támogatja a levéltrágyázás hatékonyságát.

Aktiválja a növény immunrendszerét, így csökkenti a későbbi fertőzés kockázatát.

Valamennyi kertészeti kultúra (zöldség, gyümölcs, szőlő, dísznövény, örökzöld, pázsit) talaj- és állománykezelésére alkalmazható.

A DAMISOL Gold MicroOrganic® rendszeres használatával könnyen művelhető, morzsalékos, kiváló víz- és levegőháztartású, dinamikus anyagforgalmú, kórokozókban szegény termőtalaj jön létre.

A DAMISOL Gold Talajélet termékcsalád tagjai ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmények. Alkalmazásukkal szinergikus hatást érhetünk el az organikus növényvédelemben és -táplálásban.

Új
Damisol Gold Fekete Arany-Sol 1 l

4 792 Ft
Új
Damisol Gold Microorganic Talajélet 1 l

10 539 Ft