Egzotikus paradicsomok

Egzotikus paradicsomok

Gazdabolt 2013. júl. 18.

Egyre nagyobb teret hódítanak a különböző egzotikus zöldségek és gyümölcsök. Mind formailag úgy íz világukban is gazdag a választék. Ízelítésképpen most a paradicsomok közül emeltem ki párat. Az egyik ilyen elterjedőben lévő és egyre kedveltebb zöldség a csokoládé színű paradicsom (Tomato chocolate Cherry).

Kinézetre ellenállhatatlan olyan mintha csokoládéval vonták volna be. De ezt az ételt minden bűntudat nélkül fogyaszthatjuk.

Fürtös, egy fürtön 6-10 darab paradicsom terem, támrendszert igényel. Ráadásul bőven terem.  Aromás és rendkívül ízletes, 2,5 cm átmérőjű, illatos zöldség.

Fogyaszthatjuk frissen, díszíthetjük vele a salátáinkat, szendvicseinket. De fogyaszthatjuk paradicsomlé, és szörp formájában is.

De itt van egy másik közkedvelt paradicsom, egyenesen Közép-Amerikából a Litschi paradicsom (Solanum sisymbriifolium). Roppant dekoratív növény, nagyméretű fehér virágai vannak, közepükön sárga kúppal. A növény szára és levelei szúrósak, tövisesek. Az érési fázisban piros színű a termés és könnyen leválasztható, leszedhető. Apró és finom édes paradicsom.

Felhasználják, lekvárok és italok (likőrök, koktélok), készítésére. De nyersen fogyasztva a legegészségesebb.

Nagyon nagy fényigénnyel rendelkezik, ezért ajánlott napfényes helyre ültetni. Magasra növő, ezért a támasztékról gondoskodni kell.

A következő az orosz utazóparadicsom (Russische reisetomate). Szintén piros színű lugas paradicsom. Nagyon különleges forma világgal rendelkezik, erősen bemetszett.

Szintén támrendszert igényel, a nedves, laza szerkezetű talajt kedveli. Mártásokat készítenek belőle, de nyersen salátákhoz és szendvicsekhez is kiváló.

Végül, de nem utolsó sorban a sárga salátaparadicsom (Salattomate gelb), amit gyakran csak aranyalma néven emlegetnek. Őshazája Dél-Amerika. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Nyersen való fogyasztása az egészségre jótékonyhatással bír. Valamint szirup, és saláta is készíthető belőle, de akár szendvicsek díszítéséhez is felhasználható.

 

Termék ajánló:

- Paradicsom mini sárga

- Paradicsom mobil

- Paradicsom Marmande