Egész évben friss gyümölcs

Egész évben friss gyümölcs

Gazdabolt 2017. máj. 13.

Könnyen megvalósítható terv, hogy az otthoni asztalra egész évben saját kertben termett gyümölcs kerüljön. A gyümölcskertésszé válás folyamatának legegyszerűbb szakaszának a fajta, sokféle szempontot mérlegelő kiválasztása tűnik, de tudni kell metszeni, permetezni is, s csak ezután következhet a szüret.

Különösen a kezdő kertészkedők álma, hogy az amúgy dísznek szánt kertjébe gyümölcsöt termő növényeket is telepítsen. Valóban csábító lehetőség olyan növényeket találni, amelyek tavasszal illatos és bőséges virágözönnel bódítanak és nyáron, ősszel szedhető zamatos gyümölccsel kápráztatnak.

Egész évben friss gyümölcs

Aki gyümölcstermő növénnyel akar bíbelődni, nemcsak a kertje, terasza által biztosított termőhely, hanem saját lehetőségeivel, képességeivel tisztába kell lenni. A hosszas nemesítő munka eredményeként megszerezhető gyümölcsfajták ugyanis rendkívül érzékenyek. Ezzel magyarázható fogékonyságuk a betegségekre, s ezért válnak a rágó, szívó rovarok csemegéivé a haszonnövények. Néhány fajnál a termékenyülés okozhat problémát, ezért biztonsággal akkor lehet termesére számítani, ha egy-egy fajból két csemetét telepítünk.

Ha az érés szerinti időrendi sorba vesszük a növényfajokat, akkor a szezont a szamóca kezdi, majd következnek a nyár elején a cseresznyék, a barackok, bogyósok és a meggy. A kánikulában frissítenek a korai almák, csemegeszőlő, a sort az őszi gyümölcsök az almafélék és a kemény héjúak zárják. Mivel különösebb felkészülés nélkül szellős, hűvös helyen az arra alkalmam alma és körtefajok egész télen raktározhatóak, így nem megvalósíthatatlan cél, hogy az asztalra minden nap saját gyümölcs kerüljön.

Érdemes a trendi gyümölcsöket sorra venni, hátha kedvet kapnak valamelyik telepítésére. A szamóca (Fragaria x ananassa) frapendula csüngő változata teraszon, télikertben, de egy világos ablakpárkányon is júniustól októberig virágzik és terem. A szamóca cukrot, szerves savakat, C-vitamint. káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz. Fogyasztása táplálkozásélettani szempontból is előnyös. Az alacsony energiatartalommal, magas sav-, cellulóz- és vitamintartalommal rendelkező szamócagyümölcs étrendi hatása kiváló. Anyagcsere-élénkítő és étvágyfokozó hatása is van. Friss gyümölcse cukrozva, vagy tejszínhabbal nyersen fogyasztható. A gyorsan romló gyümölcsből kitűnő szörp, dzsem, gyümölcsbor készíthető.

A füge (Ficus carica) féltrópusi növény, melegebb, télen védett helyeken rendszeresen terem. Az első termés szerencsés esetben az áttelelt vesszőkön július végére érik be. A második szüret ideje október. A füge fő ereje magas káliumtartalmának köszönhető, ezért fogyasztása jótékonyan hat a vérkeringésre. A B vitaminjai az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást. Ezen kívül elősegíti az emésztést. A füge gyümölcse csak teljesen éretten élvezhető. A fügéből kitűnő befőtt, cukrozott gyümölcs, bor és pálinka készülhet.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de dércsípetten édes és nyersen is ízletes. Termése igen magas A, B1, B2, C és E vitamin tartalma mellett értékes flavonoidokat, savakat és cukrot tartalmaz. A nép gyógyászat magjának olaját, belső gyulladások gyógyítására használja.

Magát a homoktövis bogyót fogyaszthatjuk nyersen, ételkörítésként, lekvárként, szörpként egyaránt, valamint szárítva, porítva is. Rendszeres fogyasztása erősíti a szervezetet, gátolja az öregedést.

A josta (Ribes nidrigolaria) a feketeribiszke és az egres keresztezésével keletkezett. Bokronkénti közel négykilónyi termése július közepére érik be. Mivel tüskétlen könnyen szedhető. A bogyóiban minden megtalálható, ami a köszmétében és a fekete ribiszkében fellelhető. Így sok C és B1, B2 vitamint tartalmaz. Savai jó hatással vannak az emésztésre, antioxidánsai erősítik az immunrendszert.

Fogyasztható frissen, de érdemes gyümölcslét, kompótot, lekvárt készíteni belőle.

A kivi (Actinidia deliciosa) több változata sikerrel termeszthető itthon is. Átütő sikerét kiemelkedő beltartalmi jellemzői, magas C-vitamin tartalmának is köszönheti. A kivi szedésének időpontját az első komolyabb fagyok szokták meghatározni. Szedéskor még nem érett, mivel utóérő gyümölcs. Hideg helyen tárolva akár hónapokig eláll, zárt helyen, alma mellett tárolva, az abból kiszabaduló etilén hatására néhány nap alatt beérlelhető. Akkor fogyasztható, ha állaga az érett őszibarackhoz hasonlatos.