Dinoszaurusz fa Kínából

Dinoszaurusz fa Kínából

Gazdabolt 2013. ápr. 2.

A 2013-as tavaszt, egyebek mellett, a természet két-, háromhetes késése, a hosszúra nyúlt és hóban bővelkedő tél és az azt követő rendkívül gyors növényfejlődés miatt marad emlékezetes. Ráadásul az ilyen időt, amikor a talaj még áprilisban is fagyott, a faiskolások sem felejtik. Ilyenkor ugyanis a tavaszi ültetési időszak rendkívül rövid. Nem annak, aki a talaj első réteget egy-két csákánysuhintással. De mi köti össze az emlékezetet, a fagyos tavaszt és a faiskolát? A páfrányfenyő, ilyenkor ugyanis érdemes egyet ültetni belőle, s mivel hosszú életű – különleges – fáról van szó, sokáig lehet a fura tavaszra gondolni.

De miféle szerzet a párfányfenyő, tudományos nevén Ginkgo biloba? Darwin élő kövületnek nevezte ezt a földtörténeti középkorból itt maradt, fura kétlaki növényt. Ma a botanikusok és vegyészek már szinte minden titkát kiismerték, de a növénybarátok hosszan elmélázhatnak a párfányfenyő előtt vagy nyáron hűs lombja alatt üldögélve. A távoli Kínában, ahonnan díszkertjeinkbe rengeteg féle zöld került, vidáman élnek olyan ősi növények is, amelyek egyenes ági leszármazottain a dinoszauruszok legelésztek. A különleges növényvilág kialakulásának egyik fontos előzménye, hogy ez a régió valahogy megúszta a legvadabb jégkorszakot és a vegetációnak nem kellett szinte mindent elölről kezdeni, mint a világ szerencsétlenebbik felén, ahol a fagy volt az úr.

Rengeteg dísznövényünk magyar vagy tudományos nevében utalnak kínai származására. Ennél jóval több gyakori és kedvelt növény származik a messze Keletről, Kínából. Figyelemre méltók – és ez dicséri az évezredes kertésztudományt –, mert az egyes növények minden évszakban képesek valami különlegeset nyújtani: levelükkel, alakjukkal, virágjukkal vagy a terméssel, ágrendszerükkel, netán vesszeik színével.

De visszakanyarodva az Európában és a Kárpát-medencében is magát jól érző, sudár párfányfenyőre, élt már itt és ezt a földtörténeti középkorból származó kőnyomatok igazolják. Mai példányai kétlakiak, a fiú és lány ginkófát különböznek egymástól, a fiúk jobban sietnek, rügyeik egy hónappal is megelőzik nőnemű partnereiket. Ez utóbbiakon viszont ugyanennyivel tovább marad a levél. Ezeket a fura legyezőforma leveleket a tévéreklámokból vagy a gyógyszerek dobozáról többen ismerik mint, szabályos fáját, amelyik itthon 30 méteresre is megnő. Kínában kétszer ekkorák is vannak. A ginkófa igénytelen, még a gyenge talajokban, a legsűrűbben lakott városokban is megél. Ezért előszeretettel ültetik fasornak, persze magányosan fejlődik a legszebben.

Nem reménytelen vállalkozás házilagos körülmények között magról felnevelni, saját dinoszaurusz növényünket. Ehhez azonban termős fát kell keresni. Különlegesek az igen büdös termései is, ezért, aki szedni akarja, húzzon gumikesztyűt. Jól példázza az ősiséget, hogy a terméskezdemények a fán és a földön is megtermékenyülhetnek.

Ha sikerül késő ősszel megtermékenyített 2,4-3 centis ringló-szerű termésre szert tenni, akkor a magot kibányászva, télre fagymentes helyen, nedves homokba kell dugni, s jó eséllyel tavasszal kihajt, az árnyékos helyre húzott ládában a kis ginkó.

 

                                              Általunk ajánlott termékek a gazdabolt.hu-ból.

[caption id="attachment_1077" align="alignright" width="150"] Ásólapát fanyelű Fiskars[/caption]


[caption id="attachment_1081" align="alignleft" width="150"] Volldünger Linz 14-7-21 2 kg[/caption]