Dinnye szezon

Dinnye szezon

Gazdabolt 2013. júl. 26.

Gyermekként Somogyban nevelkedtem és mindig örültünk, ha a faluban megjelent a dinnyeárus. Nem csoda, hogy örömmel fogadtuk a Csányból érkező dinnyetermesztőket is. Nem volt egyszerű dolguk a homokos területen, mégis hosszú éveken át termesztették a dinnyét a falunkban.

A görögdinnye (Citrullus Lanatus), a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növény. Jelenleg van a szezonja. A hipermarketekben, kisebb áruházakban és a piacokon is kapható, sőt külön árusok árulják az autóutak mellett és még az utcasarkokon is.

Az emberek többsége nem tudja, hogy a dinnye tulajdon képen zöldség, sokan az édes íz világa miatt gyümölcsnek vélik.

Származása Dél-Afrika. De azt nem lehet pontosan tudni, hogy kezdetekben hol is termesztették elsőként. Létezik egy feljegyzés a görögdinnye szüretről, ami időben 5000 évvel ezelőtt történt, Egyiptom területén.  Ezt még a hieroglifával is megörökítették. Jelenleg a legnagyobb termesztő ország ma világviszonylatban Kína. Hazánkba mór hódítok hozták, még a 13. században.

Morfológiáját illetően, gömbölyű, hosszúkás vagy mindkettő egyszerre. A héj színe egyszínű, sötétzöld vagy világosabb zöld és csíkozott. A belseje Piros. Gyökerének nagy része a talajfelszín közelében helyezkedik el. Hajtásrendszere növekedés típustól függően változó.  Növényenként akár 7 db hajtás is kifejlődik. Szára általában szőrözött. A kacsok elágazás nélküliek vagy elágazók. Levéllemez szeldelt, többszörösen tagolt.  A virágai aprók, kicsik és zöldessárgák. Hím, nő és hímnős virágai vannak.

Gyakorlatilag az ország egész területén termeszthető. Tápanyagban dús talajokat részesíti előnyben, ott jobban fejlődik és terem.

Nagyon finom édes, a víztartalma 90-95 %, a cukron és a vízen kívül nagyon mást nem is tartalmaz. A benne lévő vitaminok nagyon csekély mennyiségben vannak jelen. Tartalmaz még K, Na, Ca, Fe, és P-ot.  Vizelethajtó tulajdonsága kiváló. Ezért este lefekvés előtt nem is ajánlott a fogyasztása. Valamint a cukorbetegeknek is tiltva van. A szomszéd néni cukorbeteg, de azért módjával eszik egy-egy szeletet. Nem könnyű ellenállni az édes ízének és zamatának.

Mindenesetre a veseműködésre jó hatással van. Serkenti a gyomor és bélműködést is. A rosttartalma a vastagbélműködésre jótékony hatású.

Gyakran esszük a teraszon vagy kint a kertben, de ez nem is olyan veszélytelen vállalkozás, mivel odavonzza a darazsakat. Néha biztonságosabbnak bizonyul, ha bent a lakásban fogyasztjuk. Azonban ne feledjük, hogy a hangyákat is vonzza az édes illata. De ha utána mindjárt elmosogatunk és kivisszük a lakásból a héjat, akkor elejét vehetjük a hívatlan látogatóknak.

Miből tudjuk megállapítani, hogy a dinnyénk megérett? Például ha a száron lévő kacs, megszáradt, vagy ha a világos folt sárgára színeződött. Az elterjedt módszer mégis a kopogtatás és hang figyelése. Korábban a lékelés volt az elfogadott, de érthető higiénés problémákra való tekintettel megváltozott.

 

Termékajánló:

- Családi gazdaságokból az Unióba- káposztafélék, spárga és görögdinnye exportra 

- Dinnye, uborka, tök