Csokoládé a gyepnek

Csokoládé a gyepnek

Gazdabolt 2016. szept. 23.

A gyeptulajdonos számára az fontos időszak, ilyenkor az ügyes kertész sokat segíthet a füves területén, ha viszont fontos és egyszerű munkákról megfelejtkezik, csúf lesz a jövő évi gyepe. A szellőztetésre, jó lenne, még szeptemberben sort keríteni, hogy a fagyokig az újonnan kelő fűnövénykék bokrosodhassanak, és az ilyenkor megtépázott gyep fűszálai még az igazi tél beállta előtt a kívánatos 5-8 centis hosszúságúra növekedhessenek. Ha befejezték a gyeplazítást állítani kell a fűnyíró magasságán, legalább fél centivel emelni kell. A szezonból hátralévő néhány nyírás után, függetlenül attól, hogy nyesedékgyűjtővel van a fűnyíró felszerelve, ajánlott gereblyével összeszedni a maradékot. Erre a munkára a legjobb a vastagabb drótból készült, egy centis közű, merőleges állású gyepgereblye. Ilyenkor az egész nyáron kint maradt nemezesedő, elhalt szálak is kifésülhetők a fűcsomók közül. Ez is egyfajta gyepszellőztetés, de az igazihoz – kisebb kertek kézi– nagyobbakban gépi fogasolóra van szükség.

Csokoládé a gyepnek

Ez utóbbi nem kell megvásárolni, mert a barkácsáruházakban bérelhető is. Érdemes ezzel tisztítani ilyenkor a füvet, később meghálálja, hogy levegőhöz, nedvességhez jutott. Mindezzel nagy csapást mérhetünk a kissé túlöntözött és árnyékos részeken megjelenő mohára.

Vasvillával, szöges, lyuggató szandálban érdemes a gyepet tovább lazítani. Aki ezt elvégzi, jó, ha az ilyen részekre nagyobb szemű homokot szór, s ezt begereblyézi a hasítékokba, lyukakba. Ez javít a tömörödött talaj szerkezetén. Ha ezek a munkák megtörténtek, akkor a hónap második felétől, még a sűrű füvet is érdemes (felül)vetni.

Ilyenkor lehet pótolni a gyep hiányosságait. A fűfélék vetését a hőmérséklet határozza meg, akkor fejlődnek a legjobban, ha éjszaka nincsenek fagyok, s nappal a hőmérő legalább 14 fokot mutat. Tehát még néhány hétig nincs késő a vetéshez, addig elő is lehet készíteni a területet.

Sokakra hozza a frászt a hóolvadás után azzal a gyep, hogy kisebb nagyobb sárgás, fehéres foltokat mutat. Ezt lehet megelőzni, az téli időszakra felkészítő műtrágyázással. Többféle borsos áru ilyen készítmény létezik, de lehet olcsóbbakat is vásárolni. Egyedül arra kell ügyelni, hogy a keverék műtrágyában nitrogén(N) kisebb és kálium(K) viszonylag magasabb arányban legyen, s ennek töredéke lehet a foszfor(P) és a magnézium (MgO), ha vas (Fe) is van benne az már csodás. Sőt már, megfizethető áron  olyanok is kaphatóak, amelyek szerves anyagot is tartalmaznak is. Ezek olyanok a növényeknek, mint embernek a csokoládé.

Ilyenkor ajánlatos a gyephibákat is javítani. Ha elterjedtek a betegségre (rizoktónia, szklerotínia, zuzmó, alga, moha) utaló jelek, akkor vegyszerrel, vagy fizikai módszerekkel, netán egy disznóperzselővel, égetéssel ajánlatos védekezni.

A gyep hanyatlását jelző moha a hozzáértő számára megmutatja milyen hibát követ el a kertész. A mohát véglegesen kipusztítani csak a növekedését kiváltó okok megszüntetésével lehet. A moha ott nő, ahol a fű növekedése valami miatt gyenge. Ennek oka lehet együtt, vagy külön a tömörödés, árnyék, túlságosan bőséges öntözés, rossz vízelvezetés vagy savanyú talaj. A különböző mohafajok is mutatják mi a hiba. Érdemes a földig hajolni, s megszemlélni miféle moha csúfítja a kertet. A párnamoha ott érzi jól magát, ahol túl a már említett okok mellett alacsonyra állították a fűnyírót. A levélkés szárukkal laposan elterülő mohák, az árnyékos, rossz vízelvezetésű gyepen jelennek meg. Száraz , savanyú talajt jelez a felálló szárú alul barna, felül zöld moha.