Csalfa dísztökök

Csalfa dísztökök

Gazdabolt 2016. okt. 18.

Indul a dísztökszezon. Egyre népszerűbb Magyarországon is a halloweenünnepre a lakást, házat narancsszín tökkel díszíteni. Ezért néhány tökmagnak érdemes helyet hagyni a jövő nyári kertben, mert a szép példányokért sok pénzt kell a piacon hagyni. Arra azonban ügyeljenek, hogy csak érett tököt vásároljanak, ezt a barna, beszáradt szárról lehet felsismerni.

Az őszi tökdísz már Magyarországon is divatba jött, sokan nem is tudják, hogy angolszász hagyományt követve került a narancsszín tök az ajtók elé. Ettől függetlenül a tökfélék termése rendkívül népszerű dísz, használati tárgy valamennyi kontinensen. Nem is csoda, hiszen e növénycsalád terméseit hihetetlen forma- és színgazdagság jellemzi. A kertészetekben, piacokon, nagy barkácsáruházakban, virágkereskedőknél már mindenütt vásárolható tök, méghozzá annak nemcsak a giccshatárt bőven átlépő kerámia-, műanyag utánzatai. A dísztök népszerűsége bizonyára növekszik majd, ugyanis a karácsonyi ünnepkör előtti időszakban a tökfüzérek Európa és Észak-Amerika uralkodó díszeinek számítanak. A falvakban, városokban Magyarországon egyre több helyen helyezik teraszokra, ajtók elé a nagy narancsszín sütőtököt, máshol a díszes turbántököt kosarakba rakják. Egyre több helyen építenek szüreti mulatságokra csábító utcai növényszobrokat különböző tökökből.

Csalfa dísztökök

Sokan a díszt maguk szeretnék termeszteni. Aki most akar hozzákezdeni, vásároljon szimpatikus termést. Gyönyörködést megunva áprilisban ki kell belőle szedni a magot. Ezt meg kell szárítani. Megmosni nem szabad! A nedves közegben, például tökben, dinnyében lévő magvakat védőanyag védi a csírázás spontán megindulásától. A mosást és áztatást tavaszra kell hagyni, a tök vetési idejére.

A saját nevelésű tök sok meglepetést képes okozni. A kabakosok ugyanis csalfa növények, s a közeli rokonságba tartozó tökök, uborkák, cukkíni, patisszon képesek egymást megporozni és ebből hihetetlen változékony forma- és íz világú termések jöhetnek létre. A turbán alakú és a kicsiny sütőtök kivételével valamennyi dísztök a Cucurbita nemzetségbe és a pepo fajhoz sorolható. Célszerű azonban kis és nagy termésű csoportra felosztani őket, annál is inkább, mert kevés tiszta fajtát találunk, a vetőmagkatalógusok is inkább dísztökkeveréket hirdetnek.

A dísztök a házikert különlegessége. Rendkívül alakgazdag – gömbölyű, hosszú, lapos, sima, rücskös, tojás, turbán, hattyú – változatos színű – piros, narancs, sárga, fehér, kék, zöld és különböző átmenet – csoport képviselői tartoznak ide.

A tökféléket az egyik legsokoldalúbban hasznosítható növények közé lehet sorolni. A sütőtök ételcsemege, a takarmánytök állatoknak való. A Kínából származó lopótök sokáig volt a borászkodók segítsége. Ma már inkább csak díszül szolgál. Lopótökből készült furulya is. Latin-Amerikából indult világhódító útjára a rumbatök, amely kivájt és kaviccsal töltött kiszárított lopótök.

A természet formázta dísztárgyak némi tartósító trükkel egész télre megmaradhatnak. De csak az a tök tartósítható, amelyet megbarnult szárral szedtek, vagyis teljesen beérett. Arra is figyelni kell, hogy a kacsok a szár környékén elszáradtak-e. A színek úgy maradhatnak meg tartósan, ha a tököt egy pohár bórax, három pohár víz elegyével készült oldattal lemossák. Bórax a patikákban vásárolható. A tököt mosdatás után vízben oldódó viasszal kell bedörzsölni.

A tökfélék egyedül a magágy elkészítésekor igényesek, bőséges tápanyag kell nekik, utána csak melegre van szükségük. Mondhatni gyomként megélnek.

Már hozzá lehet kezdeni a nem költöző hasznos énekes madarak etetéséhez is. Aki etetésre vállalkozik, arra is gondolnia kell, hogy folyamatos ellátásról kell gondoskodni. Ha ugyanis a madárcsapatok egy-egy kertet téli rendszeres zsákmányszerző útjukba, akkor veszélybe is kerülhetnek, ha alkalmanként üres etetőt találnak. A madáretetőket macskabiztos helyre érdemes aggatni.