Citromfű a jó emésztés és a hosszú élet titka

Citromfű a jó emésztés és a hosszú élet titka

Gazdabolt 2013. okt. 28.

A citromfű (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék családjába tartozó, évelő növény. Levelét az ujjunkkal összedörzsölve, rendkívül finom citromra emlékeztető illatot kapunk. Apró fehér virágaival díszít.

A citromfüvet érdemes még az ünnepek előtt beszerezni az ételek emésztésének elősegítésére. Valamint a rovarok távol tartására is kiválóan alkalmas növény! Ezen kívül természetesen még több mindenre is használható.

A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, aflavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.

Távol tartja a szúnyogokat, ezért érdemes a balkonra, erkélyre, teraszra valamint a kertünkbe is ültetni.

Különböző parfümök alkotórészeként is felhasználják. A karmelitavíz néven ismert csodaszernek, amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt. Vírusölő tulajdonsága miatt az ajakherpesz (Herpes simplex) gyógyítására alkalmazzák a belőle készített kenőcsöt. Teája valamint illóolaja, ideg- és szívnyugtató, a görcsoldásra is kivalló.

Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájásra, álmatlanságra és alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Segít  a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást a fejfájást és általános görcsoldó szer.

A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát.