Budapesten hiánycikk lett a zöldhulladék-zsák

Budapesten hiánycikk lett a zöldhulladék-zsák

Gazdabolt 2016. szept. 5.

Egy gondozott kertben, ahol rendszeresen füvet is nyírnak, cserjéket, fákat nyesegetnek, évente rengeteg szemét keletkezik. A legtöbb helyen, ahol megoldott a háztartási hulladék elszállítása, és nem kell az esetleges kukahasználó közösséggel egyezkedni, ott folyamatos porciózással megoldható a kerti hulladék eltüntetése. Ha nagyobb tételről van szó, és nem fér az edénybe, akkor erős nejlonzsákba kell gyömöszölni. Hogy ne maradjon az utcán a zsák, jobb külön megállapodni a szemétszállítókkal: tegyék be kukásautóba az extra tételt is. A legújabb környezetvédelmi szabályok szerint a kerti hulladékot külön kellene kezelni. Ezért a nagyobb városokban e célra telepeket tartanak fenn, ahol eltérő díjazással befogadják a kerti hulladékot is.

Egy gondozott kertben, ahol rendszeresen füvet is nyírnak, cserjéket, fákat nyesegetnek, évente rengeteg szemét keletkezik.

Az önkormányzatoknál természetesen pénzért igénylehető, olyan,  emblémával ellátott kerti szemét gyűjtő zsák, amelynek megvásárlásakor egyben le is róják az elállítás költségeit. Sőt vannak már olyan üzletláncok is, amelyek forgalmazzák az adott település ilyen célt szolgáló szemeteszsákjait. Budapesten most, ahogy mondani szokták. kisebb probléma merült fel. Ugyanis hiánycikk lett a kerti hulladék gyűjtő zsák. Azt mesélik, elfelejtettek a gyártótól rendelni. Majd helyreáll a rend, s csak remélhetjük, hogy a nagy kampány, az őszi levélhulláskor már lesz mibe szedegetni a lombot.

De eddig még csak a kerti hulladéktól megszabadulásról, s nem hasznosításáról esett szó.  A kerttulajdonosnak azonban ezeknél sokkal egyszerűbb és a környezet kímélése szempontjából a kidobásnál hasznosabb is a komposztálás. Egy átlagos berendezésű kertben, ahol gyep, lombhullató cserjék, fák és egynyári növények találhatók, évente nagyjából száz négyzetméterenként egy köbméternyi friss hulladékkal számolhatnak. A füvet nyíró ügyes kertész, mielőtt a fűnyírót elővenné a zavaró, vékonyabb ágakat eltávolítja a fákról, bokrokról. Ezeket a gyepre dobja, akkor a fűnyíró kése apróra vágja, és a maradvány együtt kezelhető a levágott fűszálakkal.

Fontos a nyesedéknél a friss megnevezés, mert azt bizonyára tapasztalták, hogy a levágott fű, ha a fűnyíró gyűjtőjébe kerül, akkor sokkal nagyobb tömegű, mint ha gyűjtő nélkül vágják, és gyepen hagyják szikkadni. A gyepalkotó növényektől is függ a száradás közbeni zsugorodás mértéke, de 24 száraz óra alatt nagyjából tizedére apad a szellősen száradó nyesedék. Ha darálóval ellátott lombporszívót használnak – a legtöbb ilyen – akkor az ősszel lehullott falevél is összezsugorítható. Általában 7-10-edére töri a készülék a felszippantott száraz lombot. Mindebből kiderül, hogy némi többletköltséggel és ügyeskedéssel csökkenthető a képződő lágy növényi részek tömege. A fás részek eltüntetésének egyik módszere az égetés, de aprítékot is lehet készíteni (erre is van gép). Az égetés a városokban ritkán oldható meg konfliktus nélkül.

A szemétként jelentkező szerves anyagot előbb-utóbb pótolni kell. A természetben a földre hullott levelek, az elszáradó fűszálak, növények a talajban hosszabb-rövidebb idő alatt lebomlanak, és helyben maradva a növények számára újrahasznosulnak. Ha viszont az élőhelyről, ez esetben a kertből elkerülnek, akkor pótlásukról mesterségesen kell gondoskodni. Így a komposztálással pénzt is megtakarítunk. Egy komposzthalom segítségével a kertben és a konyhában keletkező szerves maradékokat tápanyagban gazdag humusszá lehet alakítani. A komposztálás évezredes technológia, levélíró olvasóink rendszeresen érdeklődnek a komposztálás fortélyairól. Komposztkészítőket és tárolókat készen is lehet vásárolni. Az egyszerűbb, lécekből állókat néhány ezer forintért megvehetjük, de akinek ez nem elég, tízezreket is áldozhat egy dizájnos tartóért. Elkészítésük sem ördöngösség, s egy átlagos ügyességű kertbarát számára nem lehetetlen feladat összetákolni lécekből, drótfonatból, vastagabb fóliából a komposztgyűjtőt. Aki komposztálásra szánja el magát, annak érdemes egy szakkönyvet is vásárolni. A konyhai hulladék harmadát, a kertben keletkező csaknem összes szerves anyagot sikerülhet így hasznosítani. A komposztkészítés egyébként a kerttel összefüggő hobbik külön szakága.