Biztos helyre való a kerti asztal

Gerse János 2019. júl. 24.

A kert nemcsak azért van, hogy gazdája beleszakadjon a munkába. A pihenőhelyeken jól esik üldögélni, heverészni, társasági életet élni. Az ilyen helyeken szilárd burkolatra van szükség, hogy állandóan vízszintesen álljon az asztal, ne billegjen az ülőalkalmatosság, stabil legyen a hintaágy. Szükség van még árnyékra is. Ezt szolgáltathatja egy terebélyes fa, netán olyan, amelyik gyümölcsöt is ad. De lehet árnyékoló a sövénykaréj, lugas, sőt szaletli is. Jó, ha a hűsölő pihenőhelyről valahova kilátás nyílik. A grillező is fontos létesítmény. A bulizós családoknak erre a célra érdemes komoly építményt létesíteni. Ide beépített sütőhelyre, elektromos kapcsolatra, ülő- és étkezőbútorokra is szükség van.

A sziklakert különleges növények gyűjteménye. Ha jól építették, nagyon mutatós lehet. Az igazi alpesi, vagy sziklakertbe való növények különleges ápolást igényelnek, általában szeretik a sok fényt, ám a sok víz bajt okozhat.

A kerti tavacskák környékén, ha valódi vízparti növények lakják, sok a tennivaló tavasszal. Ilyentájt kell a lápkerti zöldeket szétosztani, hogy terjedjenek. Érdemes valamilyen magasabb nádat, vagy a drasztikus terjedés ellen kellő védelemmel biztosított sást, bambuszt is ültetni. Ezek ugyanis  a tónak némi árnyékot biztosítanak.

A játszóhelyek a család fiatalabb tagjainak, vagy a vendégek gyerekeinek valók. Ahol állandóan van kisgyermek, ott érdemes passzív, biztosan rögzített, az izgő, mozgó gyerekek igényeinek megfelelő hintát, mászókat építeni. De megteszi egy erősebb, például diófára kötözött hinta, vagy a törzshöz rögzített létra. Nem érdemes aggódni, előbb, utóbb minden gyerek leesik valami veszedelmes helyről, míg meg nem tanul vigyázni, és akkor már jobb, ha szem előtt történik mindez.