Bizonytalan cserjék - Czauner Péter

Gerse János 2020. szept. 17.

A kora ősz alkalmas arra, hogy a cserjéket felkészítsék a télre, az újonnan beszerzett bokrok tavasszal azonban sok meglepetéssel szolgálhatnak, ha a télállóságról nem tájékozódott kellőképpen a hobbikertész.

Aki maga gondozza kertjét, a még meleg hétvégéken hozzákezdhet a téliesítéshez. Ilyenkor még van idő a legmostohábban tartott sövények, vagy önálló cserjék hajtásrendszerének igazítására is. Most csak a túlságosan sűrítő, vagy sérült, letört ágak, gallyak eltávolítására szabad hagyatkozni, a fő metszés ideje a tél vége. A helyes forma kialakításához ismerni kell a metszés alapszabályát. A hajtásokat háromféle módon lehet metszeni, s a metszés legutolsó elágazásától való távolságára az egészséges növény általában egyformán válaszol. Ha a hajtás felső harmadában történik a vágás, akkor a felső egy-két rügyből közepes erősségű vesszők törnek elő, s lelassul a terebélyesedés. Így lehet például a néhány éves levendulát metszeni. Ha a hajtás középső harmadra esik a metszés, akkor a környékén csaknem mindegyik rügy kihajt. Ezt a metszési módot alkalmazzák a rendszeresen nyírt sövényeknél. Az alsó harmadban történő csonkítást fiatalításnak, ifjításnak is hívják. Az elnevezés találó, ugyanis ilyenkor a növény gyakran egy, rendszerint erős hajtást hoz.

Érdemes kerti leltárt készíteni, különösen az idén beszerzett évelők esetében fontos, hogy a tulajdonos tisztában legyen a télállósággal. Az árudák, különösen a nagy kereskedelmi láncok alkalmazottai nem mindig ismerik portékájukat. Különösen figyelmesen kell eljárni, ha a kísérőcéduláról kiderül, hogy importált cserjéről van szó. Ajánlatos írásos használati utasítást kérni; ha sikerül ilyet szerezni, akkor a reklamációnak esetleg érvényt lehet szerezni – azonban ne lepődjünk meg, ha kérésünkre úgy néznek ránk, mintha kertészufót látnának.

A legtöbb baj a télállósággal van. A legtöbb hagyományosnak mondható cserje biztonsággal teleltethető. Így az az orbáncfűvek, pimpók, mályvák, tamariszkuszok, gyöngyvesszők beteg, sérült és túlságosan öreg részeik kivágásán kívül mást nem igényelnek télire. Semmiképpen nem szabad ősszel metszeni a későn virágzó félcserjéket. Ebbe a kategóriába tartozik a nyári orgona, néhány zsályaféle, a kínai kékszakáll vagy a hortenziák többsége. A visszafagyás csökkentése miatt ezek némi tőtakarást igényelnek. Csak a takarás elbontása után érdemes eldönteni, hogy a bő virágzás érdekében mely túlélő részt érdemes meghagyni.

A magnóliák kényesek, de túlélik a magyar teleket. A nemzetség két csoportja ismert, a fává növő és az apróbb cserje. Hasonlóan sokat bírnak a babérmeggyek is. A rendkívül elegáns cserje legtöbb változata minden védelem nélkül túléli a hideg teleket is. De vannak olyan Olaszországból érkezett változatai, amelyek megsínylik a hideget. A vásárláskor ezért kellő óvatossággal kell eljárni.

Czauner Péter, kertészmérnök