Bemutatkoznak a Librel mikrolemek

Bemutatkoznak a Librel mikrolemek

Gazdabolt 2014. jún. 30.

A Librel mikrolemek gyártója a Ciba Speciality Chemicals Ltd.
A Ciba névre sokan felkapják fejüket, hiszen ezt az évekig nagyon jól csengő nevet már lassan elfelejtette a magyar agrár világ. Ez a Ciba nem azonos a "régi" Cibával, csupán a tulajdonosainak egy része közös. Ez a Ciba elsősorban alapanyagokat gyárt gyógyszer-, élelmiszer-, festékipar és vízkezelés. Agrokémiai szempontból két területen rendelkezik jelentős pozíciókkal. Az egyik terület a mezőgazdasági célra is használható polimer alapú készítmények (BanDrift Plus elsodródásgátló, Alcosorb 400 talajkondicionáló, Soiltex cserepesedésgátló, Companion herbicid hatásfokozó adalék), a másik a mikroelem kelátok területe.

A Librel mikroelem kelátok

A Librel kelátok a mikroelem utánpótlás -csúcstechnológiáját- képviselik. Szinten minden olyan felhasználói kötöttség, amely az egyéb készítményeket jellemzi, az a Librel mikroelem kelátok esetében nem jelentkezik. Ezért mondhatjuk azt, hogy: Librel - mikroelem utánpótlás kötöttségek nélkül.

Hatásosság

A Librel mikroelemek magas stabilitású állandójú, biológiailag aktív EDTA és EDTA származékok fém kelátjai. Ez az összetétel gyors és optimális biológiai hatást eredményez, ami lehetővé tesz az alacsony dózisban történő alkalmazást

Felhasználási dózisok

A Librel kelátok dózisa általában 5-20-ad része a komplex vagy só formában kijuttatandó mikroelemek dózisának. Ennek eredményeként lényegesen kisebb anyagmennyiség felhasználásával azonos biológiai hatás érhető el. Így például búza esetében már 200-500 g/ha réz kelát kellő időben való kijuttatásával biztosítani lehet a réz utánpótlást. Ehhez más - általában folyékony - készítmények esetében 5-20 l hektáronkénti termék szükségeltetik.

Kompatibilitás

A Librel kelátok keverhetők minden műtrágyával és a legtöbb növényvédő szerrel. Ez lehetővé teszi a gazdaságos, egymenetben történő kijuttatást. A Librel kelátok tökéletese stabilak még oldott foszfátok jelenlétében is. Egyes gombaölő szerek (különösen triazol származékok) hatékonysága jelentősen csökken mikroelem készítményekkel kombinációban való kijuttatás esetén. Ez Librel kelátok alkalmazása esetén nem fordul elő.

Kezelhetőség, oldhatóság

A Librel kelátok porszegény mikrogranulátum formulációja lehetővé teszi a gyors és maradék nélküli oldódást még a kemény és hideg vízben is. Nincs semmiféle oldhatatlan maradék, amely eltömődéseket okozna.

Biztonság

A Librel kelátok - javasolt dózisban történő - alkalmazása esetén jóval kisebb a veszélye az égetésnek - a levél vagy gyökér károsodásának -, mint a szervetlen sók esetében. Természetesen ez egyes dózisok és kombinációk esetében az érzékenységet kis területen való kipróbálással ellenőrizni szükséges.

Csomagolás és tárolás

A Librel kelátok szabványos 1 kg-os és 25 kg-os dobozban kerülnek forgalomba. A csomagolóanyagok környezetbarát papírból készülnek. A Librel kelátok tárolására nincs semmiféle speciális előírás. A legtöbb folyadék műtrágyát óvni kell a fagyástól, és fűtött raktárban kell tárolni. Ez a Librel kelátok esetében nem áll fenn, továbbá lényegesen kisebb helyen raktározhatók.

Gazdaságosság

A Librel kelátok alkalmazása kiváló befektetés. Alacsony dózisuk és a tankkeverékben való kijuttatási lehetőségük kedvező hektáronkénti költséget eredményez.

Librel család tagjai

A Librel-ek között megtalálunk minden agrokémiai szempontból fontos mikroelemet - így van réz, magnézium, kalcium, mangán, cink, kobalt Librel kelát. A vas speciális alkalmazási területeit három különféle alkalmazástechnikájú és árfekvésű készítmény szolgálja ki. A Librel Fe-Lo a lombkezelés (szőlő, gyümölcs, dísznövények stb.) készítménye. A LibFer SP bármilyen meszes, magas pH-jú talajon talajkezelésre alkalmas. A Librel Fe-DP a hajtatás és a hidrokultúra rendkívül kedvező áru készítménye. A Librel BMX egy univerzális alkalmazású mikroelem kelát keverék.

Librel alkalmazása

A Librel kelátok felhasználhatók szántóföldi-, kertészeti-, erdészeti kultúrák mikroelem hiányának megelőzésére, és a hiánybetegségek megjelenése után a kezelésére. Ezek közül kiemelnénk a Librel Fe-Lo-t és a LibFer SP-t, amelyek segítségével a szőlő vashiányos sárgulása tökéletesen megelőzhető és kezelhető. A készítmények alkalmazhatók még műtrágya és termesztő közeg kompozíciók mikroelem keverőkomponenseként.

Összefoglalás

A fentiek alapján bátran ismételhetjük meg: Librel - mikroelem utánpótlás kötöttségek nélkül.