Az orgona

Az orgona

Gazdabolt 2013. márc. 29.

Az orgonabokor mindig a Nagymamámat juttatja az eszembe. Az Ő kertjébe állt egy lila és illatos bokor. Akkoriban még gyermek voltam, felnőtt koromra a fa is elpusztult. Mivel a kerítés közelsége, másokat is arra ösztönzött, hogy onnét törjék le a virágokat és készítsenek belőle csokrokat anyák napjára, vagy csak úgy.

Az orgona (Syringa), az olajfafélék családjába tartozik. Lombhullató cserje. Tavasszal virágzik. Levelei zöldek szív alakúak, bugavirágai vannak. A kertészetekben több fajtát is megtalálhatunk, fehér, kék, és lila árnyalatokban kapható, van egyszerű és telt virágú. Akár 3-4 m magasra is megnőhet a cserje. Metszéssel viszont könnyen alakíthatjuk, alacsony törzsű fát is nevelhetünk belőle. Törzse elágazó a talajfelszín közelében helyezkedik el. Nagy vízigénnyel rendelkezik. Száraz nyarakon locsolásra van szükség, főleg ha más növények is vannak a közelébe ültetve, mivel elveszi tőlük a vizet és szenvednek.

Származása: Őshonos, Európa dél-keleti részén. Mára egész Európában elterjedt, közkedvelt növénnyé vált.

[caption id="attachment_1069" align="alignleft" width="300"] Fehér orgona[/caption]

Igényei: Humuszban gazdag, enyhén meszes talajt kedveli. De a kavicsos, sittel feltöltött talajú helyeken is megtalálható. Napos helyre ültessük. A félárnyékot még elviseli. Az árnyékos helyen felkopaszodik, nem hoz virágot. Legszebben és legdúsabban mindig a meleg és napos helyeken virágzik, ezek a bokrok általában a legszebbek. A hideg, magas vízállású helyeken nem telepíthető. A Magassága fajta és fajfüggő, 3-4 m magasságot is elérheti. Virágzása május és június hónapokban van. Kedvező körülményeknél erősen sarjadzik és terjed. Ezért is gyakori látvány, hogy az erdőket szegélyezi, de a domboldalakat is ellepik.

Metszése: Mivel könnyen elvadul, elburjánzik, így fontos szerepet kap a metszése. Ezért is fontos, hogy alakítsuk, ritkítsuk őket. Megfelelő metszéssel akár évtizedeken keresztül is virágzik. Virágzás után távolítsuk el a bugákat és a gyökérsarjakat. Ifjítsuk meg az elöregedett töveket. Sérült, beteg ágakat távolítsuk el. A konkurens hajtást is vágjuk le. Törekedjünk arra, hogy a bokor szellős legyen. A sok kicsi hajtást vágjuk vissza. A földből előtörő sarjakat, szintén távolítsuk el. Ezután jöhet a tápanyag visszapótlása. Ne feledkezzünk meg a tövek takarásáról sem.

Termesztése: Nemesített fajtákat dugványozással és magról szaporíthatjuk eredményesen. A magoncokat is beültethetjük, ha utána átoltjuk nemesre.
A nem nemes fajták szaporítását a tő melletti sarjak kiásásával és elültetésével oldhatjuk meg!

Növényorvos szemmel: Kártevők közül előfordul a Hamvas vincellérbogár (Otiorrhynchus ligustici L.), a rágásnyomok megjelenésétől a kifejlet példányok ellen védekezhetünk. Használhatunk: - Admiral 10 EC, - Cyperkill Max, -Dimilin 25 WP.

Orgonamoly (Gracilaria syringella), esetében a fiatal lárvák károsításának kezdetétől védekezzünk. Fontos mindkét generáció elleni védekezés. Használhatunk: - Danadim Progress.

Korokozók közül az Aszkohitás levélfoltosság, főként a csapadékos idő kedvez a fertőzésnek és a terjedésének. Használhatunk: - Antracol 70 WG.

Phytophthora cactorum észlelése után a fertőzött növényi részeket távolítsuk el. Ezután használjunk például az Amistar, Antracol 70 WP, Galben R, növényvédő szereket.