Az Illatos ibolya

Az Illatos ibolya

Gazdabolt 2013. márc. 12.

Melyikünk ne ismerné ezt a kedves, kék virágával díszítő, illatos, tavaszi virágot! Mindannyiunk kertjében ott virít, és illatozik március havában.

Ismertetőjegyei: Az illatos ibolya (Viola odorata L.) évelő, télálló, illatos növény. Virágai a világostól a sötétlilás-kékes árnyalatig színeződnek, sarkantyúval rendelkeznek. Virágai eltérnek a többi ibolyáétól. Levelei a szár alsó részén helyezkednek el, hosszú nyelűek, kerekdedek. Föld feletti gyökeres tarackokkal rendelkezik.

Előfordulása: Földközi-tenger partvidékén és Délnyugat-Ázsiában honos. Európában elterjedt. Megtalálhatók cserjésekben, patakpartokon, erdőszéleken, lombos erdőkben, kertekben, sövények alján.

Nevelése: Az ibolya indáit nyáron vágjuk le, és kaviccsal kevert virágföldbe ültessük el. Szaporíthatjuk magról is. Vessük el a magokat nyáron és a következő tavaszon virágzó növényt kapunk. A magokat elvethetjük a kertbe, de a cserépbe is.

Igényei: Rendkívül ellenálló növény. A hűvös helyeket, valamint a nedves, humuszos talajt és a félárnyékot kedveli.  A lakásban lévő cserepes példányoknál ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet ne legyen 12 0C foknál magasabb. Rendszeres locsolást igényel, ügyeljünk rá, hogy a földjük ne száradjon ki. Mivel rövid nappalos növény, így a virágzás is teljesen a fényviszonyok függvényétől függ. Ha elnyílnak a virágok, akkor egyszerűen ültessük ki a kertbe. Amennyiben ültetés előtt a töveket szétszedjük, akkor tavasszal a virágzás is erőteljesebb, dúsabb lesz. Az ibolya jól tűri a hideget, télálló, de nem árt a nagy hidegekben takarni.

[caption id="attachment_912" align="alignleft" width="300"] Ízesítsük ételeinket illatos ibolyával[/caption]

Gyűjtése: Szedése a virágzási időszakban lehetséges. Virágait, leveleit, fiatal hajtásait virágzáskor gyűjtsük be, március-április hónapokban. Erre a száraz, meleg idő és a késődélutáni időszak a legalkalmasabb. Gyökereit ősszel kora reggeli órákban ássuk ki.

Szárítás: Árnyékos helyen kell szárítani és gyorsan, hogy a szirmok színe ne fakuljon ki. Szükség esetén mesterséges szárítással is besegíthetünk.

Elkészítés: Bódító illatának köszönhetően már az ókorban is termesztették. A Görög mitológiában, Aphrodité attribútuma volt. Az Erzsébet-korabeli időkben is kedvelték illatáért és dekoratív megjelenéséért, saláták alapanyagát képezte.  Később az Angolok (francia forradalomnak köszönhetően) a borjúhúshoz különböző mártásokat készítettek belőle. A rizspudinghoz is felhasználták az illatos ibolyát, sőt még napjainkban is azzal ízesítik.

Tavasszal saláták, levesek alkotó részeként is felhasználhatjuk. Díszítésként is alkalmazhatjuk, sajtokhoz, főzelékekhez egyaránt.

Ibolyaecet készítése: Fél liter borecetbe, helyezzünk kétmaréknyi ibolyavirágot, és hagyjuk ázni két héten át.

Teaként: Forraljunk fel vizet. Közben aprítsuk össze a virágokat és a leveleket. Tegyünk belőle a csészénkbe és forrázzuk le. Majd várjunk öt percet, és fogyasszuk. Nagyon szép színárnyalatú és fűszeres ibolya aromájú italt kapunk.

Élettani hatásai: A friss növényi részekből készített tea, még gyermekek számára is, hatásos a megfázásokra. Porrá tört leforrázott gyökeréből erős hánytatószert kapunk.
Vérnyomáscsökkentő hatású. Légúti megbetegedéseknél alkalmazzák nyákoldó és köptető hatása miatt. Illata anyagai idegnyugtató hatásúak. Teakeverékekben a színezőtulajdonsága miatt szívesen használják. Leveleiből pakolás készíthető a visszeres, dagadt vénákra.   

A homeopátia légúti gyulladások kezelésére, külsőleg a kéz ízületi reumatikus fájdalmára alkalmazza.

Hatóanyagai: Virágai erős illatú illóolajat tartalmaznak úgynevezett ibolyaolajat, zingiberén és kurkumén szeszkviterpénekkel: ionon illatanyaggal.
A növény többi részében ismeretlen struktúrájú szaponinok találhatók. Valamint egy metil szalicilátot lehasadó glikozidot és hánytató hatású violin alkaloidot.

Könnyen összetéveszthető a többi lila ibolyával. Ilyen például az erdei ibolya (Viola reichenbachiana). De az illatos ibolyához hasonló módon, felhasználható az erdei ibolya is. Viszont a kellemes ibolya illatot egyedül csak az illatos ibolya árasztja magából.

Növényorvos szemmel: A kertünkben lévő és minden olyan ibolyát, amit a szabadban tartunk, illetve nevelünk, csak nagyon ritkán támadják meg a betegségek és a kártevők.
A cserépben és az üvegházakban nevelt egyedéknél már más a helyzet. Az üvegházi ibolya a betegségekre fogékonyabb. A fiatal csíranövényeknél a gyökérfekély fordulhat elő, amit kivédhetünk, ha az öntözővízhez gombaölő szert keverünk.
A magas páratartalom mellett megjelenhet a szürkepenész, ebben az esetben is a gombaölő szer hozhat megoldást.

A takácsatka is gyakran előfordul, és ha nem vesszük észre az elején, akkor jelentős károkat és veszteségeket okozhat. A fertőzőt, növényt vagy növényeket az észleléskor azonnal távolítsuk el a többi növénytől. Helyezzük karanténba. Használhatunk rovarirtó szereket, de ha már felszaporodtak az atkák, akkor nehéz ellenük védekezni. Néha az a legjobb megoldás, ha megválunk a növénytől.
Gyakori hívatlan vendég még a levéltetű. De a levéltetvek elleni védelem már egyszerűbb, könnyebben megszabadulhatunk tőlük. Nagyobb számú előfordulásuk esetén a növényvédő szer nyújt megoldást. Egy-két egyednél való felbukkanásánál egy alkoholos vattával való áttörölgetés is eredményt hoz.

Figyelem az étkezésre szánt növényeknél ne alkalmazzunk növényvédő szert!

 

Az aktuális növényvédő szerek listája megtalálhatóak itt:
http://www.gazdabolt.hu/szakkonyv/szakkonyv100/T08238-Novenyvedo-szerek-es-Termesnovelo-anyagok-I-II-2013

Gombabetegségek széles köre ellen hatásos, növényvédő szer:
http://www.gazdabolt.info/info/termekek/novenyvedo-szer-csapda/gombal-szer/amistar-02-l

Hatékony és szelektív atka ölőszer:
http://www.gazdabolt.info/info/termekek/novenyvedo-szer-csapda/rovarl-szer/floramite-240-sc-025-l

Levéltetvek ellen:
http://www.gazdabolt.info/info/termekek/novenyvedo-szer-csapda/rovarl-szer/actara-25-wg-025-kg