Avatar a kertben

Avatar a kertben

Gazdabolt 2017. okt. 27.

Előfordul, hogy az ápolt gyepen a fűszálak közül néha előkukucskál, egy gomba kalapos feje. Gyakrabban tűnik szembe a vendég árnyékos helyen, terebélyes fák hűs koronája alatt vagy árnyéknövények tövében.

A kalapos gombák általában nem okoznak bajt. Többségük – nem foglalkozva ehető, vagy mérgező mivoltukkal – a talajhasználat szempontjából barátnak tekinthető, ugyanis korhadékokat, az elpusztult élőlények maradványait fogyasztják, és ezzel hozzájárulnak haszonnövények tápanyag egyensúly javításához ugyanis szimbiózisban élnek a gazdanövénnyel. Ez annyit jelent, hogy a felszín alatt a leveles növények hajszálgyökerei és a gombák fonalai összekapcsolódnak és egymás számára előnyös nedvcserét folytatnak.

Avatar a kertben

Ahogy, hogy ezt megértsük, tudni kell: a kisebb, nagyobb növények gyökereikkel veszik fel a földből a tápanyagokat. A gyökerek átmérője folyamatosan csökken a főgyökérzettől távolodva, hajszálgyökerekben végződnek. Azonban a hajszálgyökerek átmérője nem csökkenhet a végtelenségig és ez egy fontos korlát, ami gátat jelent a tápanyagfelvételének. Ezt az akadályt áthidalva leleményes megoldást talált ki a természet. A fák a gyökerük felszínén élőhelyet biztosítanak mikrobiális szervezeteknek, nevezetesen gombáknak. A gombafonalak, amiket hifának mondnak, a hajszálgyökereknél vékonyabbak. A kapcsolódás révén a leveles növények tápanyagellátása javul. Ezt általában mikorrhizás kapcsolatnak nevezik.

Az Avatar című film képi világának alkotói számos példát elevenítettek meg e kapcsolatból. Érdemes újranézni a film mikorrhizás, hogy megértsük a gomba-növény kapcsolat lényegét. Ennek üdvözítő hatása figyelhető meg az olyan gyepen, amelyiken a gombák már kialakították a boszorkánykörnek is ismert családi kapcsolatot. Az ilyen kör környékén élő fűcsomók mindig zöldebbek, erőteljesebbek, mint távolabbi társaik. A gombák miatt ugyanis javul tápanyagfelvételük.

Ezt a tulajdonságot kihasználva kaphatóak olyan készítmények, amelyik a kert talaját hasznos gombákkal „elfertőzik”, vagy a cserjék, fák ültető gödrébe szórva elszaporodnak.

Akit viszont zavar a társgombák jelenléte, irthatja vasgálicos öntözéssel, gombaölőszeres permetezéssel, talajszelőztetéssel vagy a talaj kiszárításával.