Augusztustól hajráznak a balkonnövények

Gerse János 2019. aug. 8.

Az erejük teljében pompázó balkonnövények ismerői tudják, hogy a nyár derekától többet kell törődni a növényekkel. Ha magukra maradnak, s csak rutilból kapják a napi vízadagot a balkonládákban már gyengébben hoznak virágot a hónapok óta díszlő növények.

Ilyenkor még érdemes nagyobb tápoldat dózisokkal serkenteni őket. De számolni kell azzal is, hogy biológiai órájuk rövidesen csalhatatlanul jelzi, rövidülnek a nappalok, s számukra közeleg a búcsú ideje. Azért a muskátlikról, petúniákról, s más fészkes növényekről is érdemes az elvirágzott részeket akár letörni, vagy lemetszeni. Ezzel a növény energiáit nem a termés hozására, hanem a még meglévő virágrügykezdeményeinek aktivizálása fordítja. Hasonló hatást hozhat a lombozat egy részének eltávolítása is. Ha még meleg van, és elegendő a nedvesség és a talajerő, akkor rövid időre sikerülhet a növényt becsapni, ugyanis ilyenkor azt érzékeli, hogy valami természeti csapás érte –, ami igaz is, hiszen levágták lombja egy részét – és újra próbál regenerálódni, s legfontosabbként virágot hozni. Hasonlót lehet tapasztalni, a virágzó cserjék egy-egy erőteljes nyári metszésekor is.

A mostanában egyre erősebben tűző nap okozhat problémát, napégést, foltosodást. Mostanában felértékelődik, a növényeket, falakat, ajtókat, ablakokat fedő árnyét. Nem csak vízszintesen, függőlegesen is lehet kertészkedni érdemes velük is kísérletet tenni. Vannak gyorsan kapaszkodó egynyáriak amelyek levelükkel, virágesővel örvendeztetnek. Némelyikük a dísznövény-kertészkedés csúcsának számít, ezért rendkívül kényesek is lehetnek élőhelyükre és táplálékukra.