Állatok a teraszon

Állatok a teraszon

Gazdabolt 2017. júl. 27.

A balkonon ugató kutya hangjára mindig felkapom a fejem. Általában dühös jószágot látok, aki vagy vissza szeretne jutni a lakásba vagy az utcát ugatja vadul. Ebből azt az általános következtetést vonnám le: az ebek nem szeretnek a balkonon lenni. Ez persze valószínűleg csak azokra az esetekre igaz, amikor szegény jószág levegőztetése rendre abból áll, hogy kizárják az erkélyre.

Kutya és terasztulajdonosként azonban tudom, hogy a négylábúak nem mindig utálják a levegőzésnek ezt a formáját. Kutyánk egészsége iránt már aggódtunk, amikor nyáron a tűző napon órákig képes horkolva heverészni. De békésen figyeli a füvét nyíró szomszédot és az utca forgalmát, ha éppen jobb dolga nincs. Télen néha az is elég, ha az ajtón csak az orrát dugja ki és szaghullámok révén informálódik a történésekről.

Állatok a teraszon

Az sem igaz, hogy a kutyák visszarettennének a mélységtől. Pontosabban nem félnek, inkább óvatosan tartanak tőle. Többször is tapasztaltam, hogy egy mélység feletti szikla szélét, vagy nyitott aknát milyen óvatosan közelítenek meg. Ezért attól nem kell tartani, hogy csak úgy levetnék magukat a harmadikról, holott még egy apró eb is képes lenne átugrani az erkélyrácsot. Persze vannak kivételek is, egyik ismerősöm óriás snautzere a másodikról a konyha csukott ablakon ugrott ki. Néhány műtettel szerencsésen megúszta, gazdája szerint ez, mármint a csukott ablakon át véghez vitt ugrás genetikailag kódolt, merthogy az eb német felmenői között, tűzoltókat segítő rokonok is voltak. Náluk pedig természetes, hogy egy zárt ablakon beugorjanak.

Azonban a még teljesen szocializált ebek is képesek meglepetéseket okozni. A fiúkutyákra nagyon nem is lehet haragudni, ha rendszeresen megöntözik a kívánatos légvonatban álló balkonnövényt. Baj, ha ez rendszeres, mert előbb-utóbb a növény is megsínyli. Még nagyobb a baj, ha a permet az utcán valakit eltalál. Az első pisilést kell megelőzni, ha ezt nem sikerül, akkor a növényt kell  gyorsan lemosni. Ne legyenek kétségeik, nem lehet olyan alapos a mosás, hogy a „felülbélyegzéshez” helyet kereső eb érzékeny orrát becsaphatnák. De lehet egy wc-szagtalanító tablettát az edény földjére tenni. Ennek bűze sok mindent felülír.

A kutyák rendszeresen eszik a virágföldet. Ilyenkor az étrendjükből hiányzó tápanyagot keresnek. Még érthetőbb a túrás, ha frissen, szerves trágyázott földről van szó. Ha rendszeresen visszatér a földevés, adjanak egy-egy olajoshalat neki. Ezzel ártani nem ártanak, s fura ízek iránti igényét is kielégítik.

A macskák, ha választhatnak, inkább a lakásban heverésznek, vagy valamerre csavarognak, számukra a balkon csak egy szeles hely, a kertkapcsolatos terasz viszont a z ösvény része.

A kalitkában lakó madarak között is vannak, akik jól érzik magukat nyáron a teraszon. A pintyfélék, kanárik , kisebb papagájok azonban frászt kaphatnak, ha látóterükben szarkák, varjak repkednek. De érdemes a szomszédságra is gondolni, mert a boldog madártulajdonosnak kellemes csivitelés, pírregés, füttyögés mást zavarhat. A beó, vagy egy harsányabb papagáj szabadtéri rikoltozása elmérgesíthet régi barátságokat is.