A tulipánhagymák kedvelik a meleget

A tulipánhagymák kedvelik a meleget

Gazdabolt 2013. máj. 30.

A csapadékpótláson túl, a már elvirágzott díszhagymásokkal nyáron nincs sok teendő. Életben maradásukhoz, fejlődésükhöz a rendszeres, de nem bőséges öntözésen kívül sok teendő nincs. Az éppen pihenő hagymák felszedhetők, konzervként raktározzák az életerőt. A legelterjedtebbnek egyébként a nyáron már pihenő tulipánok számítanak. Ahhoz, hogy rájuk tavasszal számíthassanak, hagymáikat ősszel kell a földbe dugni.

A legelterjedtebb hagymás növény kétségkívül a tulipán. Ahhoz, hogy kert tavasszal színpompás legyen, a tulipánhagymákat ősszel kell elültetni. A virágzást már befejező hagymákat még azelőtt fel kell szedni, hogy a nyár közepére teljesen behúzódnak, mert akkor jövő tavaszig, mert az új kihajtásig végleg eltűnhetnek. Az elvirágzott virágtengelyeket ki kell csípni vagy le kell vágni. Van, aki a leveleket is levágja, megkurtítja, a földbe tapossa. Ezzel a hagyma visszahúzódása segíthető, de, ha nincs szükség a helyére, akkor békén lehet hagyni a növényt és nyárra magától pihenőre húzódik.

A virághagymákat egyébként – ez más fajokra is igaz – csak akkor szabad felszedni, ha a talaj feletti részek már elsárgultak vagy visszahúzódtak. A hagymák ugyanis csak ekkorra fejlődnek ki teljesen és alakították át a bennük lévő tápanyagokat raktározhatóvá. A helyes időpontot mutatja az is, hogy a felszedhető egészséges hagymák már nem fehérek, hanem felületüket sötétbarna, lehámló pikkelylevelek borítják.

A felszedéskor – szerencsések, akik valahogy jelölték a különböző színváltozatokat –nagyság szerint rendezni kell hagymákat. A kicsik a fiókák. Ezek nem hoznak virágot, ahhoz előbb hizlalni kell őket, hagymaiskolában a helyük.

A legjobb, ha tulipánhagymákat néhány centis szárral szedik fel. (Ezért nem szabad a leveleket tőből levágni). Ha sikerül olyan árnyékos, szellős helyet találni, akkor a kis csomókba kötött hagymák biztos jól átszáradnak. Ha ez megtörtét, akkor lapos dobozokban, hosszú szárú zoknikban lehet az ültetés idejéig pihentetni, raktározni. A tulipánoknak szeptemberig kell várni, hogy új helyükre kerüljenek. A hagymák szeretik a meleget, ezért ha lehet, akkor ne a pincében, hanem a padláson tárolják.

[caption id="attachment_1547" align="alignleft" width="150"] NPK 0-10-24 műtrágya 10 kg[/caption]