A téli jázmin

A téli jázmin

Gazdabolt 2013. jan. 3.

Az egyik legkorábban virágzó díszcserje. A kopár kertnek üde színfoltot varázsol. Valamint száműzi a szürke hétköznapokat!

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum), Kínából származó, virágos díszcserje. Olajfafélék családjába tartozik. Talajtakaró, lombhullató cserje. Télálló, a fényviszonyokra túlzottan nem érzékeny.

Európában az 1800-as években került. Akár a 2 - 4 méteres magasságot is eléri. Megtámaszkodik vagy lecsüng, zöld vesszője négyszögletes. Vékony veszői, végig berakodnak virágrügyekkel. Ha december derekán levágjuk ezeket az ágakat és vízbe tesszük, akkor napokon belül kinyílnak a virágok.

Virágaik színe sárga és csillag alakú, még a levelek előtt megjelennek. A virágok az előző évi hajtásokon jönnek.  Januárban és februárban virágzik. A télikertbe színt visz a zöld ágaival, melyek a földig hajolva meggyökeresednek és továbbnőnek.

A napos helyet és a nedves talajt szereti, a részleges árnyékot is eltűri. Védett helyen jól növekszik. Legszebben a humuszban gazdag talajban fejlődik. Kedveli a lejtős talajt, támfal tetejére is ültethetjük. A lugas mellé is beültethetjük. Amennyiben szükséges akkor kötözzük a támasztékhoz, mivel önállóan nem tud megállni. Ajánlott három évenként visszavágni. A metszést mindig virágzás után végezzük.

Amennyiben szeretnénk a kertünkbe ültetni a téli jázmint, akkor azt tavasztól- őszig megtehetjük.

Szaporítása, hajtásdugvánnyal vagy dugványozással történik!

A hajtásdugvánnyal egyszerű, mivel jól gyökeresedő növény.  A talajra leérő ágak pedig begyökeresednek, csak el kell távolítanunk a begyökeresedett ágakat és új helyükre beültetni.

A dugványozásnál, vágjunk le, május-június hónapokban 15-20 cm-es, hajtásokat. Keressünk számukra a kertben egy árnyékos helyet és ültessük el, rendszeresen locsoljuk. Párhét elmúltával begyökeresednek, innét pedig ősszel vagy a következő év tavaszán a végleges helyükre kerülhetnek. A könnyű gyökeresedése miatt nagyon egyszerű a szaporítása.

Erkélyládákba is ültethetjük, mivel fagyálló, így erkélyünkön is virágozni fog. A nagyon szélsőséges időjárás megviseli, a nagy fagyok idején takarást igényel.

Ültessük humuszos, vályogos kerti talajba, de az általános virágföld is megfelelő a számára. Szereti a meszes talajt. Mérsékelt öntözést igényel. Virágzás után trágyázzuk.

A betegségekkel szemben ellenálló.