A talajtakarás haszna

A talajtakarás haszna

Gazdabolt 2014. szept. 1.

A szerves anyaggal történő talajtakarásnak, a mulcsozásnak télen és nyáron eltérő szerepe van. A nyári mulcs megvédi a talajt a túlzott felmelegedéstől, a kiszáradástól, kordában tartja a gyomokat és tápanyagot szolgáltat a talajnak. Télen a talaj túlzott hőmérsékletingadozását mérsékli, amely elsősorban az újonnan telepített növények hajszálgyökereit károsíthatja a hideg évszakban.

A leggyakrabban az alábbi szerves anyagokat használjuk talajtakarás céljára:

Fenyőkéreg-zuzalék.
Esztétikus, jó vízáteresztő- és víztartó-képességű anyag, elnyomja a gyomokat. Frakciótól függően 5-8 centiméteres rétegben kell elteríteni. Magas gyantatartalma miatt nehezen bomlik le, ezért kétévente el kell távolítani a területről. A földigiliszták nem kedvelik, de távol tartja a talajlakó kártevőket. Többféle fenyőfajból készülhet, a legolcsóbb a luc, a legdrágább a vörösfenyő kérge. Savanyító hatású.

Faapríték. Viszonylag mutatós, lassan bomló, jó vízáteresztő, víztartó és gyomelfojtó anyag. 5-10 centiméteres rétegben kell leteríteni. Környezetbarát, időjárásálló. Dekorációs célra természetbarát színezőanyaggal festett vörös, sárga, barna és fekete színű faapríték is kapható a kereskedelemben. Gyakran használják játszóterek burkolására gyöngykavics helyett.

Fűnyesedék. Nyersen csak vékony, 1-2 centiméteres rétegben elterítve célszerű használni, mert rothad és akkor kellemetlen szagú. Nyáron a rövid kaszálék a gyepen hagyható, árnyékol és tápanyagot, nedvességet is pótol. Ha nagy mennyiség keletkezik belőle, durvább anyaggal (faaprítékkal, újságpapírral) keverve a komposztra szórható.

Komposzt. A kertekben keletkezett és megfelelően kezelt szerves hulladékból képződő magas szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag. A komposzt haszna a könnyen felvehető tápanyagtartalmán kívül az, hogy javítja a talaj szerkezetét, és kedvező víz-levegő arányt alakít ki a növények gyökerei számára. A félig bomlott komposzt 3-8 centiméter vastag rétegben a cserjék és a fák köré szórható, jó árnyékoló és vízvisszatartó. Gyorsan lebomlik.

Tőzeg. Viszonylag tetszetős takaróanyag. 2-3 centiméter vastagon javasolt elteríteni. Jó gyomelfojtó és hőszigetelő, de rossz víztartó és vízáteresztő-képességű anyag. Szárazon kijuttatva az öntözővizet magába szívja, illetve elvonja a nedvességet a talaj felső rétegétől. Tápanyagot nem szolgáltat, megfelelő vízpótlás mellett kötött talajok szerkezetének javítására, mészkerülő növények (havasszépe, áfonya, erikafélék, hortenzia) talajának savanyítására alkalmas.

Fenyőtű. Mutatós mulcsanyag, amelyet 3-4 centiméter vastagon célszerű elteríteni. Kiváló vízáteresztő, jó vízmegtartó-, gyomelnyomó és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Savanyítja a talajt, így a savanyú talajt kedvelő fenyőfélék és hangák tőtakarására alkalmazható. Lassan lebomló anyag, magas gyantatartalma miatt a földigiliszták nem kedvelik.

Szalma. Szálasan 15-20, aprítva 3-5 centiméter vastagságban célszerű elteríteni. Elsősorban szamóca- és paradicsomtermesztésnél használják a termés tisztaságának megóvása érdekében. Csak kalásznélküli szalmát szabad használni, mert a kipergő magból kikelő gabona gyomosít. Rendkívül gyúlékony, ezért rendszeresen nedvesíteni kell! Lassan bomló anyag, bomlását nitrogéntartalmú műtrágya adagolásával lehet serkenteni.

Hullott lomb. önmagában és más anyaggal, például faaprítékkal vagy tőzeggel keverve is alkalmazható. 10-15 cm vastagságban javasolt szétteríteni. Legjobb felaprítva használni. Lassan bomló, jó tápanyag-szolgáltató anyag.
A természetes eredetű anyagok közül használható még az összetört dióhéj, a fűrészpor, a szőlővenyige-nyesedék, a jutaszövet, valamint a zöldtrágya-növények, illetve talajtakaró (gyeppótló) évelők.

évszakonként mást
Nyáron és télen az eltérő funkció miatt a felhasznált talajtakaró anyagok is különböznek egymástól. Nyáron gyorsan bomló lombföldet, komposztot, szénát és a fűnyesedéket használjunk, amit majd ősszel bedolgozunk a talajba. Ezzel szemben télen lassabban lebomló, durvább frakciójú szerves anyagot, például tőzeget, szalmát, hullott lombot, faaprítékot és fenyőkérget terítsünk szét a fák, cserjék és évelők körül.

Pap Edina

Kapcsolódó írás:
Talajtakarás télen