A talaj munkásai télen sem pihennek

A talaj munkásai télen sem pihennek

Gazdabolt 2017. nov. 19.

Már csak néhány fagyos éjszakára és kiadós esőre van szükség, hogy az összes falevél lepotyogjon. Vannak kertek, ahol földre került leveleket szemétnek gondolják, zsákba vagy a kukába gyömöszölve eltávolítják. Kár, mert nagyszerű társaság munkálkodik a talajban, hogy az ősszel lehullott faleveleket és másféle szerves anyagokból tavaszra príma humuszt készítsenek. Nemcsak az erdei, a kerti talajokban is megszámolhatatlanul sok apró lény mesterkedik azon, hogy feldolgozzák az olyan szerves anyagokat, mint a levágott fűszál, vagy a földre hullott falevél. A talajban élő baktériumok tevékenysége révén a növények számára felvehető állapotba kerülnek az ásványi anyagok.

A talaj munkásai télen sem pihennek

Csak, hogy fogalmuk legyen mekkora társaságról van szó; az erdészek kiderítették, egy jobbfajta erdei talajban 20 centis mélységben egy gramm talajban, akár milliárdnyi baktérium és negyedmillió sugárgomba él. Mélyebb rétegekben már kevesebben vannak.

Az egysejtűek mikroszkopikusan kis állatok. A talaj kiszáradásakor betokozódnak, cisztákat képeznek. Ha újra nedves lesz a környezetük, akkor ismét „kibújnak” burkukból, és vad lakmározásba kezdenek, ennek „eredménye” a humusz.

A laikusok számára egyszerű a humusz fontosságát megmagyarázni. Neki köszönhető, hogy a megköti a szervetlen tápanyagokat és ezeket a molekulákat már képesek a növények is felvenni.  Következésképpen fontos az is, hogy a szerves humuszképző élőlények nyugodtan munkálkodhassanak, vagyis nem szabad a talajokat szennyezni.

Az avar lebontása többlépcsős, nagyon bonyolult és időigényes folyamat. A mikrobák és baktériumok munkálkodása révén látványosan, szabad szemmel is láthatóan változik a levél szerkezete. A különböző fafajok levelei eltérő mértékben bomlanak. Például a tölgy-, bükk -avar a nagy lignin tartalom miatt sokkal nehezebben és lassabban bomlik le, mint a például a gyümölcsfák levelei.

Hasonlóan csodálatos segítő lények a gyűrűs férgek, közöttük is a legismertebb kerti jótevők a giliszták és a televényférgek. Nincsenek is kevesen, mert egy kevésbé műtrágyázott kertben – a műtrágya elől ugyanis menekülnek –, ha száz négyzetméteren mindet kihúzgálnák, akkor akár egy kilónyit is sikerülne találni. Ezért is fontos, Folyamatosan rágnak, s bélcsatornájuk működése hozzájárul a talaj minőségének javulásához. Szabad szemmel is láthatóak az ugróvillások nagyjai. E szárnyatlan rovarhad fajai vannak legtöbben a Földet ma benépesítő rovarok között. Egyliternyi erdei földben átlagosan ezer példányt lehet találni. Az élő zöld növényt csak kevés fajuk tudja megrágni, többségük bélcsatornáján a különböző, már elhalt szerves és ásványi anyag is áthalad. Így joggal nevezhetjük az ugróvillásokat a talajképződés, talajélet katalizátorainak.