A színpompás hunyor

A színpompás hunyor

Gazdabolt 2013. febr. 4.

A Balkáni félszigeten, Kaukázus területén, Közép- és Dél-Európában terjedt el.
Magyarországon három faja őshonos és fordul elő a természetben, mindhárom faj védett. Ezek a kisvirágú, pirosló és illatos hunyor néven ismertek.

Félárnyékos, árnyékos helyet kedveli. Az üde humuszos talajt részesíti előnyben. Virágzása januártól egészen májusig tart. Tartós virágzású. Sugaras szimmetriájú csésze alakú bókoló szirmai vannak. A szirmok kanál vagy tölcsér alakzatúak, a virágtakaró egynemű, melyekből hosszan kinyúlnak sárga porzói. A virágai színárnyalata a fehértől a zöld, sárga, rózsaszín, bordón át egészen a sötét, már-már feketés bordóig terjed. A bokor alacsony vagy középmagas, 30-60 cm köztimagasságú. Tenyeresen összetett levelei, karéjos mélyen szeldeltek, fényesek, a világos- zöld árnyalattól a sötétzöld árnyalatig megtalálhatóak. Található közöttük örökzöld és lombhullató faj is egyaránt.

Figyelem a teljes növény, mérgező!

Igényei, a félárnyékos, árnyékos, humuszos, jó vízáteresztő, meszes talajokat kedveli, ott fejlődik a legszebben. Ültetésére a megfelelő időpont az augusztus-szeptemberi időszak. A nyári időszakban pihen a növény, ilyenkor nem igényel öntözést. A fajok többsége télálló, ennek ellenére ajánlott a tövüket már az őszvégétől takarni. A takarásra használhatunk lombot és kérget is. Különösebb igényei nincsenek, szinte bárhol termeszthető. Nem szereti, ha háborgatjuk.

A szaporítása tőosztással vagy magról történik.

A régi leveleket január, február hónapokban távolítsuk el. Ezzel nem csak a virágok tudnak jobban érvényesülni, de megelőzhetjük vele a hunyor levélfoltosságot is. A hunyor levélfoltosság végzetes a növényre nézve.

Ügyeljünk rá, hogy öntözéskor a vizet ne a levelekre öntsük. Biztosítsunk szabad légáramlást. A fertőzött gombás növényi részeket mindig el kell távolítani, majd semmisítsük meg. A legjobb, ha elégetjük.

A gombás gyökérrothadás is gyakori betegség a hunyornál, a tömött mocsaras talaj, kedvező a gomba számára.

A csigarágás is előfordul, szívesen rágják és fogyasztják a leveleit.