A rózsáról egy kicsit másképpen

A rózsáról egy kicsit másképpen

Gazdabolt 2013. máj. 7.

Megszokott dolog és gyakorlat nálunk, hogy a vörös rózsát gyakran a szerelemmel hozzuk kapcsolatba. De mért pont a vöröset? Talán éppen azért mivel a monda szerint, Aphroditének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Aphroditét már pedig mindannyian ismerjük, hisz ki ne ismerné közülünk a Szerelem Istennőjét? Majd jóval később XII. Károly svéd uralkodó a szerelem jelképének nyilvánította a vörös rózsát.

„Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos”
William Shakespeare

A rózsát már évezredek óta nagy becsben tartjuk. Összekötjük a szerelemmel, érzelmekkel, szeretettel, gyönyörködünk szépségében, magunkba szívjuk csodás illatát. Indiai ősi medicinákban a vörös rózsa, gyógyító és tápláló erejét mélységesen mély tisztelet övezi. Manapság a kutatók is sorra fedezik fel a rózsa jótékony megnyilvánulásait, mint például a közérzetre és hormonháztartásra gyakorolt hatásait. Antibakteriális és gyulladás gátló valamint vérzéscsillapító hatása is jól ismert. Ismerjük az illóolaját, amit az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazunk.

A rózsa megnyugtatja a szívet és táplálja az érzelmeket, nyugtatja az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat. Összhangot teremt a szívünk és az elménk között.

A növényből készült rózsalekvár is csodákra képes. Megnyugtatja még a dühös embereket is, elég egy-két kanállal ebből a fenséges lekvárból és nyoma sem marad a feszültségnek. Hatást gyakorol a sejtregenerációra és táplálja a szöveteket is.

A rózsavizet, amit már mi is a bioboltokban megvásárolhatunk, használhatjuk fűszerezésnél és megtapasztalhatjuk személyesen is  jótékony hatásait.

A rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíztől, borogatásokra, menstruációs problémákra, szédülésre, fejfájásra, torokfájásokra és depresszióra is alkalmazzák.

A szépségápolásban is kiemelkedő a szerepe. Hűsítik és tonizálják a bőrt. A bőr fényét és ragyogását visszaadja és megtartja.

Megosztom Önökkel a rózsalekvár készítését: Fontos, hogy növényvédő szer mentes, vörös rózsaszirmokat válaszunk, felaprózzuk, termelői mézzel, vagy agavé sziruppal összekeverjük. Fogyasszuk mindig frissen! Minél vörösebb a rózsaszirom annál ízletesebb.