A nyárvégi kapkodás megelőzhető

A nyárvégi kapkodás megelőzhető

Gazdabolt 2014. aug. 8.

Augusztus elején még kellemes a kert, de rövidesen egyre több munkát adA nyár végének közeledtével sokasodik a kevésbé látványos kerti rabszolga munka. Még felsorolni is sok mi mindent kellene levégezni, ezért ajánlatos a teendőkről leltárt készíteni. Ezért érdemes már augusztus elején a dolgokhoz hozzákezdeni. Olyan hobbikertész ugyanis nincs, aki minden munkát időben képes elvégezni, holott gyakorta ezen múlik, hogy az amúgy féltet és nagy gonddal ápolt növények milyen állapotban indulnak a télnek, s hajtanak ki majd jövő tavasszal. A kertek többségében a legtöbb, gyeppel, egynyáriakkal, virágzó cserjékkel, sövényekkel összefüggő gondjuk megelőzhető lenne az alaposan és időben őszi munkákkal.

Ha sorra veszik a teendőket, akkor rögtön kiderül, hogy az időbeosztás miatt különösen a hétvégi kertészkedők számára ajánlatos leltárt készíteni. Különben a nyaralóból, hétvégi telekről minden hazaindulás családi veszekedésbe torkolló versenyfutás lesz a hátrahagyott munkákkal.

Gyep szinte minden kertben van. Annak, aki egyenletes, gondozott gyepet szeretne, sokat és rendszeresen kell dolgoznia. Elérkezett a gyep utolsó műtrágyázásának ideje, ilyenkor érdemes szelektív hatású gyomirtós tápot használni. Ilyen komplexek megvásárolhatók a barkácsáruházakban. Kapható belőlük gyom- és mohairtós változat is. Akinek egészséges a gyepe elég, ha kevéske, vízben oldható nitrogénnel öntözi. Néhány száz forintért kapható olyan minitartályos öntözőadapter, amelyet a slag végére lehet gyorskapoccsal pattintani. De háti permetezővel lehet wuxálozni, vagy volldüngerezni is. Aki az ősszel gyepet akar telepíteni, annak hozzá kell kezdeni a talaj előkészítéséhez. Az egy hónapos feladat munkafázisai, trágyázás, talajforgatás, talajegyengetés, totális vegyszeres gyomirtás, vetőágykészítés, magvetés.

Munkát ad az utolsó sövényvágás is. A vágás után a nyesedéket lombfésűvel, öntözéssel, lombporszívóval, de magasnyomású tisztítóval is el lehet távolítani. A rendszeresen öntözött, s jó karban lévő cserjék hajtásai még növekednek. Ezért a hajtásválogatás még folytatható. Ahogy a koronaalakítása is lehet időt néhány percet szánni. Az új hajtások kívánatos helyét, állását kötözéssel lehet beállítani. A növekedés a hajtásvég kicsípésével megállítható. Az örökzöldek elszáradt hajtásai bátran kivághatók, ha nem túlságosan nagy a pusztulás, akkor maguktól hamar kijavítják a hibát.

Most van itt az ideje a félfás dugványozásnak. A hajtásdugványokat úgynevezett hidegágyban kell gyökereztetni. A pénztárca kímélő módszer lényege, hogy a levágott – alsó leveleiktől fosztott – hajtásokat a kert egy rendszeresen öntözött félárnyékos részébe kell, laza, s tápanyagban gazdag talajba ültetni. Előbb utóbb gyökeret eresztenek. A rekorder a bujtással szaporított a rododendron, gyökereztetése három-négy évig is eltarthat.

A rózsák is adnak ilyenkor munkát. Már nem kell tápoldatozni, mert így elkerülhető, hogy ősszel lágy hajtásokat növesszenek. A tősarjak eltávolítására ügyeljenek. Aki rózsakertjét különlegességekkel akarja bővíteni, annak most kell megrendelni a töveket, nehogy elkapkodják a telepítési időszakban.
Az őszig virágzó növényeket, így a krizantémokat, dáliákat, őszirózsákat még tápoldatozni és felkötözni kell. A hervadt virágokat el kell távolítani és bőségesen virágzók bimbóit is ajánlatos gyéríteni.