A medinilla kegyeit keresni kell

A medinilla kegyeit keresni kell

Gazdabolt 2013. nov. 13.

A legjobb, ha télikertben állhat

A Fülöp-szigeteki természeti katasztrófa miatt az Európától távoli térség a hírek élére került. Most a tájfun okozta károkra, és az élet újraindításának eseményeire figyel a jobb érzésű világ. A több mint hétezer szigetből álló vidék azonban nemcsak a természeti katasztrófákról ismert. A különleges klímán több mint tízezer őshonos növényfaj él, s közöttük minden negyedik endemikus, vagyis a természetben csak saját szigetén él. Közöttük rengeteg melegházi növényként indult világhódító útra. A térséget ismerő botanikusok szerint, a dzsungelek mélyén még több ezer felfedezésre és tudományos leírásra váró faj rejtőzik.

A magyarországi lakásokba is került a Fülöp-szigeti esőerdőkből néhány különlegesség. Az egyik ilyen a medinilla (Medinilla magnifica). Ha a virágboltban látják,a kevésbé rutinos hobbikertészek, csak vágyakoznak. A hatalmas, rózsaszín bókoló virág együttesét látva, könnyen arra gondolhatnak; ilyen csodát képtelenség egy átlagos lakásban életben tartani.

Nem kell tőle megijedni, a hónapokig tartó virágzást, néhány hónapos pihenő után megismétli a növény, amelyikről azt is tudni kell, hogy eredeti helyén epifiton, vagyis gyökereivel a fák ágaira kapaszkodva él. (Közel háromszáz medinilla fajt ismerünk,  zömében az  Afrikától keletre fekvő csendes-óceáni  szigeteteken őshonosak.)

A növény kedveli a meleg és párás klímát, - a telet is beleértve  – 16-20 fokon érzi igazán jól magát. A legjobb helye a télikert világos részén van, ott ahol közvetlen napfény nem éri. Akinek nincs télikertje, még nem kell lemondania a medinilláról, csak kényelméért többet kell dolgozni. Naponta kellene permetezni, de jó az is, ha nagyobb tálcán, vagy olyan kaspóban áll, ahol megoldható, hogy alatta nedvesség legyen, de mégsem álljon vízben.

Ahogy az epifitonoknak, úgy a medinillának is gyors halálát okozza a túlöntözés, ezért csak akkor kapjon újra vizet, ha a földjének teteje megszikkadt. Tavasztól rendszeresen kell tápoldatozni, hogy bőven virágozzék.

A néhány leveles növényeket évente egyszer átkell ütetni laza virágföldbe, az idősebbek már meg elégszenek a  2-3 évenként földfrissítéssel.

Ha túlságosan száraz a környezete, akkor meglephetik a takácsatkák, de a szárazságra a levelek barnulásával is válaszolhat. Ha jól érzi magát, képes hatalmasra nőni, az ilyet tavasszal vissza lehet vágni.