A mandula nem mindenhol érzi jól magát

Gerse János 2020. jún. 21.

A kiskerti gyümölcsök között mostohagyereknek számít a mandula, hiszen csak a kemény maghéj alatt megbúvó lágyabb rész fogyasztható, míg a népszerűbb gyümölcsök lédús húsos részükkel csábítanak. A mandulafa gyümölcse E-vitaminban, fehérjében, telítetlen zsírsavakban, rostban és ásványi anyagokban valódi táplálkozási kincs. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, vas-, kálium-, mangán-, réz- és cinktartalommal, a húshoz hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz. A főzés során édes receptekben használják.

A mandulák, a Rosaceae család tagjainak számítanak, két nagy, szemre nehezen megkülönböztethető csoportjuk van; az édes Prunus amygdalus var. dulcis és a keserű Prunus amygdalus var. amara, ez utóbbi hidrogén-ciansav tartalma miatt mérgezőnek tekinthető.

A mandulafa gyümölcsetojás alakú, hús vékony és száraz, bőre bársonyos, bolyhos, hasonlóan az őszibarackhoz. A bőr alatt egy fás rész egy vagy két magot tartalmaz: a mandulát. A mandula egyébként olajmag. Ha a mandulát érettség előtt szedik, akkor a bőre továbbra is zöld (a híres zöld mandula): a zöld és a friss mandula gyengéd és tejes húsú, finom ízű. Ezután héjában, héjában vagy héja nélkül is szokták forgalomba hozni, vagy tárolni. Magyarországon szeptemberben és októberben szokták éretten betakarítani.

Mivel a mandula melegigényes, ezért fő termőtájait ilyen környéken lehet keresni, Kalifornia adja a világtermelés csaknem felét, majd ezután következik Spanyolország, Irán, Szíria, Olaszország és a Marokkó.

Ebből is sejthető, hogy nálunk csak kiváltságosan meleg kertekben érzi jól magát. Fájának védett, déli, dél-nyugati vagy dél-keleti lejtős helyet kell választani. A téli mélynyugalmi pihenésük rövid, ezért gyakoriak a fagykárok. Ha télen tartósan 20 fok alatti a hőmérséklet, akkor a fás részek is károsodnak. A mandula a meszes talajt kedveli. A hazai fajták néha merőben eltérő tulajdonságúak, s mivel a termesztés határán vagyunk ezért érdemes a környéken tájékozódni, s ha találnak jól teljesítő mandulát, akkor nem érdemes kísérletezni, olyat kell választani.

A hazai mandulafajták általában önmeddők, ezért a fajtatársításra is gondolni kell. A kiválasztás mellett nem szabad megfeledkeznünk az alanyokról sem. A faiskolák hagyományosan keserűmandula magonc alanyon szaporítják a mandulafajtákat. A magoncok heterogenitása miatt azonban az állományok az ültetvényekben gyakran egyenetlenek. Ha választhatnak jobb megoldásnak tűnik a GF 677-es alanyok használata. Ezeken a fák gyorsan nőnek, egyöntetűek, és bőven teremnek. Mivel ez az alany jóval erősebb növekedésű, mint a keserűmandula, erősebben kell metszeni, viszont a koronák elöregedése később következik be.

A fiatal fákat csak óvatosan kell metszeni, míg a termőkorú fákat rendszeresen és intenzíven kell vágni, mert a termőrészek csak így képesek megújulni és megelőzhető a korona. A tapasztalatok szerint a legjobban bevált a 3 vagy 4 vázágú váza korona. A mandula ugyanis az egyik legfényigényesebb gyümölcsfaj.

A Tétényi kemény héjú, augusztus végén –szeptember elején érik. Héja kemény, középesen nagy a termése, bélaránya 26-32%, édes. Porzója aTétényi kedvenc, Tétényi bőtermő, Tétényi rekord.

A Budatétényi 1. szeptember 1-2. hetében érik. Félpapír héjú, nagy termésű, bélarány 47-56%, édes és részben öntermékeny. Porzói a Budatétényi 70, Tétényi bőtermő, Tétényi kedvenc.

A Tétényi kedvenc szeptember 3. hetében érik. Termése félpapír héjú, középnagy-nagy, bélaránya 46-50%, édes. Porzói a Budatétényi 1, Tétényi kemény héjú, Tétényi bőtermő.

A Budatétényi 70. szeptember 3-4. hetében érik. Papír héjú, kicsi-középnagy termésének bélaránya 65-72%, édes. Porzói a Budatétényi 1, Tétényi bőtermő Tétényi kedvenc.

A Tétényi bőtermő érési ideje szeptember 3-4. hete. A félpapír héjú, nagy-középbarna, 46-50%-os bélarányú termése kellemesen mandulaízű. Porzója a Budatétényi 1, Budatétényi 70, Tétényi kedvenc.

A Tétényi rekord szeptember végén-október elején érleli félkemény héjú, közép nagy, jól törhető, édes, 40-42% bélarányú termését. A Tétényi kemény héjú, Szigetcsépi 92, Tétényi kedvenc számít porzójának.

A Szigetcsépi 92 is késői, szeptember végén - október elején érik. Termése kemény héjú, középesen nagy, bélaránya 20-25%. Porzója aTétényi kedvenc, Budatétényi 70.