A kertátalakítás szoliterrel

A kertátalakítás szoliterrel

Gazdabolt 2016. aug. 8.

Ha meguntuk kertünket metszőollóval, fűrésszel átalakíthatjuk a növényeket, de nemcsak a méretek változtathatóak, színre léphetnek új szereplők – a szoliterek.

Egy kert, már csak a benne élő növények állandóváltozása miatt sem lehet állandó. Az évszakoknak megfelelően, nemcsak színeikben változnak, hanem folyamatosan növekednek, terebélyesednek. Érdemes ezekre a természetes folyamatokat kihasználva időnként változtatni a növényeken. Nemcsak méretüket lehet alakítgatni, hanem váltogatva őket, felcserélhető a dominanciasor is. Ennek ideje az ősz és a tél, tervezni viszont már most, a nyár végén kell.

A kertátalakítás szoliterrel

A kertet, a benne élő növényeket nem szabad állandó életközösségben tekinteni, érdemes néhány évente átalakítani. A fái, cserjéi tulajdonságait jól ismerő kertész metszőollóval, fűrésszel új fazont adhat növényeinek, ezzel nemcsak méretük, formájuk változtatható, de így jócskán átalakítható a kert látvány élménye is. Számos trükk létezik, – például a rejtett metszés –, amellyel ez az átmenet úgy oldható meg, hogy a növény sosem mutatja csonkolt képét.

A kertváltoztatás legegyszerűbben az önálló „életre” képes szoliterekkel oldható meg legkönnyebben. Különleges helyet foglalnak el, a magányosan álló szoliterek, ezek már önmagukban is díszítenek. A szikláktól kezdve szobrokon át, sokféle tárgy lehet szoliter – díszítő elem – a kertben, most azonban a növényekkel foglalkozunk. A szoliterség lényege, hogy nemcsak térben, hanem színben, formában is ki lehet tűnni a többségből.

Ezért kiváló szoliterek lehetnek a jellegzetes, az örökzöldek, vagy lombhullató fák, cserjék, de egyébként más évelő is alkalmas erre. Ha egy fát, például egy korán virágzó tulipánfát, magnóliát akarunk a figyelem középpontjába állítani, akkor nem kell feltétlen, a rendelkezésre álló tér közepébe egymagában ültetni. Csinosan mutat az egyöntetű háttér előtt, s, ha eléri teljes méretét, a környezetében álló alacsonyabb növények csak segítenek a szépség kiemelésekor.

Nem szabad azonban arról sem megfelejtkezni, hogy az olyan különleges növények, mint a tulipánfa vagy a tulipánfa a kert hírhedt koszolói közé tartozik. Egy-egy nagyobb fa sok kilónyi sziromlevelet szór a földre

Ha szoliter növénnyel akarjuk kertünket feldobni, nem kell feltétlen méreg drága különlegességre gondolni. Egy, a lakóház, vagy a nyaraló közelében nagyon jól mutat az olyan metszést viszonylag jól bíró – ezért formázható alakú – és kevés permetezéssel beérő gyümölcsfa, mint a füge, dió.  De ugyanígy különleges hangulatot teremt egy, kékszőlő lugas. Különösen ősszel mutatnak a lecsüngő hatalmas fürtök.

Fura kis figurák az ujjas juharok. A több száz változatban pontosan kell kiválasztani a kertbe leginkább megfelelő méretű, levelű és színű fácskát. Ha nem fajzik el akkor nyáron és télen is magára vonja a figyelmet. Azt azonban jó tudni, hogy minél bonyolultabb egy levél alakja, minél inkább eltér a zöldtől színe, annál kényesebb a növény. Akinek van, vagy volt ujjas juhara, az tudja igazán, mire vállalkozik, ha egy ilyet költöztet a kertjébe. Ha a finnyás talajigényét nem sikerül megoldani, akkor jobb, ha edényben marad. Vannak már óriási, több száz literes cserepek.