A karácsonyi virágcsodákért már most kell öntözni

Gerse János 2019. nov. 19.

A karácsonyfán kívül, az év végi családi ünnepek dísze lehet számos élő virágzó növény is. A vendégjáráskor sok irigyet szerezhet, aki ágas-bogas, terebélyes mikulásvirággal vagy vödörnyi virágzó karácsonyi kaktusszal képes elkápráztatni a virágkedvelőket. Ehhez az előkészületeket most kell megtenni.

Ettől függetlenül az európai karácsonynak kultikus növényei, ilyen a babérlevél, borostyán, fagyöngy, fehér rózsa, magyal. hagyományos dísz az ilyenkor virágzó karácsonyi kaktusz és a – bár nem virágzó –, de piros fellevelű mikulásvirág. A vásárolt növények mellett egy igazi növénybarát maga is próbálkozik karácsonyi virágok előállításával. A hagyományos karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág mellett számos egyéb növénnyel, főleg hagymással lehet kísérletezni.

Igazi különlegesség a fokföldi jácint. A dél-afrikai hagymást, nálunk cserepes növényként ismerik. Igazán dekoratív, hiszen zöld, foltos tulipánlevelei közül, zöldes barnásvörös virágszáron sorjáznak, a bimbóként lángvörös, később zöld, vagy sárga színű füzérben álló virágai. Léteznek más színű hibridjei is. Még most sem késő apró hagymáit cserépbe dugni. Virágoztatni, az amarilliszekhez hasonlóan kell. A jól megvilágított, kissé hűvösebb helyeken érzi kellemesen magát.

Az amarilliszek lehetnek az igazi karácsonyi csodák. Virágoztatásukhoz nyolc hétre van szükség. Mindenek előtt jó minőségű virágföldet kell beszerezni –, a márka említése nélkül – ezek a drágábbak közül valók, 25 liter akár kétezer forintba is kerülhet. A kiválasztott nagyméretű cserép földjébe úgy kell a viszonylag nagy hagymát benyomni, hogy annak egyharmada kilógjon. Ezek után nyolc hétig, szobahőmérsékleten kell tartani a cserepet. Kezdetben kevés vizet igényel, amint azonban a virágszár is megjelenik, bőségesen kell öntözni. Az öntözés ütemére ügyelni kell, mert, ha kezdetben sok vizet kap, akkor a hagyma bődületes mennyiségű levelet hajt és a virág, a jobbik esetben is legfeljebb csökött lesz, de az is előfordulhat, hogy nem hoz virágot. Ha elvirágzott az amarillisz, akkor még hetekig öntözni, tápoldatozni kell a cserépben hagyott hagymát. Tavasszal a kertbe kiültethető, de a cserépben is hagyható. A nyár végén kell abbahagyni az öntözést, hogy a hajtások elszáradjanak. Ezután a hagymát fel kell szedni, hogy a karácsonyi hajtatásig száraz, szellős helyen pihenjen.

A házilagos hajtatásra alkalmas jácintokból is bőséges a választék. Hidrokultúrás módszerrel azonban csak a különlegesen előkészített hagymák serkenthetők gyors virágzásra. Ezek a kerti jácint, úgymond preparált hagymái. A kezeléssel az ültetés után és a virágzás előtti, úgymond hideg időszakot lehet megtakarítani. Ha sikerül ilyet szerezni, akkor a hagymát cserépbe, vagy jácint hajtató edénybe kell dugni, s alaposan beöntözni. A hajtató edényt úgy kell vízzel feltölteni, hogy a hagyma alját éppen ne érje a víz. A földes cserepet és a hajtató edényt a beöntözés után és, sötét helyre kell dugni. Világosba csak akkor kerülhet a jácint, ha már 8-10 centis hajtást hozott.

A karácsonyi kaktusz tartása viszont folyamatos sikerélmény a kertész számára. Ez a növény, mely egész évben gyűjteményünk csúfsága, karácsonykor rikító virágaival kárpótol. Az egész éves tartás trükkjeire következtetni lehet abból, hogy a brazil esőerdőkből került a téli magyar ablakokba.