A kajszit a törökök hozták

A kajszit a törökök hozták

Gazdabolt 2016. jún. 15.

Könnyen megvalósítható terv, hogy az otthoni asztalra egész évben saját kertben termett gyümölcs kerüljön. A gyümölcskertésszé válás folyamatának legegyszerűbb szakaszának a fajta, sokféle szempontot mérlegelő kiválasztása tűnik, de tudni kell metszeni, permetezni is, s csak ezután következhet a szüret.

Különösen a kezdő kertészkedők álma, hogy az amúgy dísznek szánt kertjébe gyümölcsöt termő növényeket is telepítsen. Valóban csábító lehetőség olyan növényeket találni, amelyek tavasszal illatos és bőséges virágözönnel bódítanak és nyáron, ősszel szedhető zamatos gyümölccsel kápráztatnak.

A kajszit a törökök hozták

Aki gyümölcstermő növénnyel akar bíbelődni, nemcsak a kertje, terasza által biztosított termőhely, hanem saját lehetőségeivel, képességeivel tisztába kell lenni. A hosszas nemesítő munka eredményeként megszerezhető gyümölcsfajták ugyanis rendkívül érzékenyek. Ezzel magyarázható fogékonyságuk a betegségekre, s ezért válnak a rágó, szívó rovarok csemegéivé a haszonnövények. Néhány fajnál a termékenyülés okozhat problémát, ezért biztonsággal akkor lehet termesére számítani, ha egy-egy fajbók két csemetét telepítünk.

Ha az érés szerinti időrendi sorba vesszük a növényfajokat, akkor a szezont a szamóca kezdi, majd következnek a nyár elején a cseresznyék, a barackok, bogyósok és a meggy. A kánikulában frissítenek a korai almák, csemege szőlő, a sort az őszi gyümölcsök az almafélék és a kemény héjúak zárják. Mivel különösebb felkészülés nélkül szellős, hűvös helyen az arra alkalmam alma és körtefajok egész télen raktározhatóak, így nem megvalósíthatatlan cél, hogy az asztalra minden nap saját gyümölcs kerüljön.

A török hódoltság után alakult ki a hazánkban is megtermő gyümölcskínálat. A legnagyobb mennyiségben almát termesztenek, ismertebb fajtái Jonatán, Golden, Starking, Idared, Jonagold, Granny Smith. A birs két alfajtája a birsalma és a birskörte létezik. A cseresznyének is nagyon sok fajtája létezik. Legismertebbek: Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú. Középkorai a Jaboulay, a Stella, a Germersdorfi. Diókat a héj vastagsága szerint is megkülönböztethetjük, így a papír, és vastag héjút. Az édesmandula nyersen is finom eleség. Egresből hazánk ismertebb fajtái közé  a szentendrei fehér, a debreceni zöld óriás tartozik. A gesztenye főleg Zalában él. A kajszi magyar fajtái Európa szerte elhíresedtek.  A több ezer körte ismertebb fajtái Alexander, Conference, Vilmos körte. A málna egyik őshonos növényünk. Meggy is népszerű magyar gyümölcs, különösen az üvegmeggyek. A mogyoróból  a zellert, és a Lambertet termesztik. A naspolya sem veszít népszerűségéből. Az őszibarack rengeteg fajtája ismert. A ribiszkéket a gyümölcs színe alapján különböztetjük meg. A szamócákat folyamatosan nemesítik. Hazánkban a szilvák között leggyakrabban a besztercei, kékszilva, magvaváló szilva, ringlót termesztik.