A japánbirs

A japánbirs

Gazdabolt 2013. márc. 5.

Az Egyetem Budai Arborétumában találkoztam vele először, még 2004 tavaszán, rikítóan élénk virágaival hívta fel a figyelmet magára.

A japánbirs (Chaenomeles) a rózsafélék (Rosaceae) családjában tartozó nemzetség. Tavasszal az egyik legélénkebb virágú lombhullató díszcserje. Virágával, levelével és a termésével díszíti kertünket. Lombfakadás előtt vagy azzal együtt nyílik április havában.

Közkedvelt díszcserje. Fás szárú, tövises ágú, nagy virágaival díszit. Ovális, sötétzöld, fénylő levelei vannak. A szirmai viaszosak, fénylők. Virágai a fehértől a rózsaszínen, a barackon, egészen a vörös pirosig színeződik. Terméseik augusztustól érnek, aprók és erősen illatosak, viszont keserű íz világgal rendelkeznek. Nyersen nagyon kemények, de megfőzhetjük őket és úgy kellemes zamatot kapunk. Természetesen a keménysége miatt jóval tovább kell főzni, ha kompótot, lekvárt vagy akár befőttet szeretnénk, mint az almát. Birsalma színűek és formájúak, akár két hónapig is díszíthetik a cserjét. Ültethetjük magánosan és csoportosan is.

Igényei:
A jó vízellátású, tápdús talajokon fejlődik a legideálisabban. A napos vagy félárnyékos meleg fekvésű helyeket kedveli. A túlszáraz, helyen öntözni kell, a meszes talajon pedig megsárgulnak a levelei.

Metszése:
Sűrű ágrendszere, elvirágzás után metszéssel alakítható. Erőteljesen vissza lehet vágni. Áprilisban fiatalító metszést végezhetünk. A cserjében elosztva, mindenhol kívül és belül a bokor közepéből is vágjuk le az ágakat. A következő két évben ismételjük meg ezt a metszést, így az évek során a cserje teljesen megfiatalodik. Májusban a hosszú, egymást keresztező ágakat vághatjuk le.

Szaporítása:
Történhet, tőosztással, gyökérsarjak leválasztásával gyökérdugványozással. A gyökérről könnyen sarjadnak. Szaporíthatjuk magvetéssel is vagy a fajtákat nyári zölddugvánnyal.

 

Segítség és útmutatás az eszközök megtalálásához és beszerzéséhez:
Gereblye
http://www.gazdabolt.hu/szerszam/aso-kapa-lapat-gereblye/T04064-cs-viraggereblye
Ültető szerszám
http://www.gazdabolt.hu/szerszam/aso-kapa-lapat-gereblye/T07660-Aso-kovacsolt-fa-nyellel
http://www.gazdabolt.hu/szerszam/egyeb-szerszam/T04298-Viraghagyma-ulteto
Metsző szerszám
http://www.gazdabolt.hu/gep/gyepapolo-gep/funyiro-gep/T04052-Litium-akkus-fu-es-bokornyiro-ollo-keszlet-ClassicCut
http://www.gazdabolt.hu/szerszam/metszoollo-oltokes/T04859-Ujjvedo-metszoollo-ravago-Fiskars