A gyümölcsfát nemcsak metszeni, etetni is kell

A gyümölcsfát nemcsak metszeni, etetni is kell

Gazdabolt 2014. márc. 13.

A nagy fatányér az első években beavatkozási helyet biztosít

Rendszeres trágyázásra a gyepre, virágágyásba telepített gyümölcsfáknak is szüksége van, hiszen ezek is ugyanúgy hoznak termés, hullatják leveleiket és metszik őket, ahogy az ültetvénybe telepítetett társaikat. A termő ültetvények végzett számítások szerint, a harmonikus életvitelhez, vegyes hatóanyagban számolva, egy-egy fának, mintegy egy kilogramm műtrágyára lenne szüksége.

Míg a talajművelő eszközökkel az ültetvények fáihoz – kivéve a gyepesítettekhez  – szabadon hozzá lehet férni, ezért a mű- és szervestrágya kiszórása és talajba juttatása nem okoz különösebb gondot. A díszkertben ellenben gyakran nem lehet, a többi közeli növény miatt korlátozottan lehet trágyázni, illetve a tápanyagot a talajba juttatni. Ha viszont a föld felszínén marad, akkor kiégetheti az ott élő növényeket és lassan jut a mélyebb talajba, ahol a fa gyökere megtalálja.

Tápanyag-utánpótlásra szükség van, hiszen az rendszeres metszés, levélhullás, terméshozás miatt szükség van a pótlásra, már csak azért is, mert a ház körüli sűrűn beültetett kertekben a növények nagy versenyben vannak. Azért a gyümölcsfák etetésében a hobbikertész nem esélytelen.

Mindenek előtt tudni kellene, hogy mi van a föld alatt. A gyümölcsfák gyökérrendszere többnyire nem hatol mélyre – a kortól és fajtától függően a felső méteres szintet hálózza be a legsűrűbben. A fákat nemcsak a koronacsurgóban – a korona palástja alatt – kell trágyázni. A gyümölcsfák gyökérzete, a törzstől kiindulva egyenletesen köralakban hálózza be a talajt, egy idősebb fa gyökérzete 2,5-4 méteres sugarú körben él, ezért ekkora területen talál tápanyagot, vagyis a fának szánt táplálékot ekkora területen kell szétosztani. A gyümölcsfák gyökérrendszere többnyire nem hatol mélyre – a korra és fajra jellemzően a felső egyméteres szintet hálózza be a legsűrűbben. Ezért talajműveléskor vigyázni kell, nehogy a gyökérzet megsérüljön.

Ezt tudva van jelentősége a minél nagyobb és jól trágyázott ültetőgödörnek, hiszen általában ez az a pillanat, amikor szabadon a mélybe juttatható a tárgya. Később már csak speciális eszközökkel lehet a kertben a mélybe juttatni a tápanyagot. Erre egyébként alkalmas lehet a nagy nyomást előállító telepíthető, tömlős benzin vagy villanymotoros permetező. A 60-80 centis szórópisztoly utat tör magának a mélyebb rétegekbe, ahová feloldott bespricceli az oldatot, amire 3-5 évente kellene időt szakítani.

A táplálásra korlátozott lehetőséget teremt a lombtrágyázás is, de ezzel is élni kellene minden permetezéskor.