A fiókák védelmében

A fiókák védelmében

Gazdabolt 2014. nov. 21.

A fagyos napok beköszöntével már az összes kényesebb növényt a védett helyre kell cipelni. Ha már kézbe kerülnek, különösen a cserepeseket érdemes alaposan átvizslatni, hiszen ilyenkor kiderülhet, hogy az öreg alatt, fióka lapul.

A csírázás

Az évelő balkonnövények többsége levél-, fej-, szár dugvánnyal szaporítható. A pozsgások még azzal is segítenek, hogy az alkalmas helyeken már a levegőben gyökeret eresztenek. Az ilyen helyek alatt kell lenyisszantani a leveles szárat. Nem felesleges óvatosság a vágóeszköz láng feletti sterilizálása.

A növények nemcsak magról, hanem vegetatív, aktív részeiből is lehet sokszorosítani. Ennek a módszernek előnye, hogy ugyanazt az egyedet sikerül reprodukálni, míg a saját magfogásnál előfordulhat, hogy egészen más utód cseperedik fel. Ezek a hibridek.

A magvetéshez tartozik az is, hogy vannak olyan, amelyek különleges bánásmódot igényelnek ahhoz, hogy ki is hajtsanak. A növények ugyanis többféle védelmi mechanizmust fejlesztettek ki, hogy a spontán csirázást elkerüljék, gondoljuk csak el, hogy miféle bajok származnának abból, ha az olyan nedves termésekben, mint a dinnye, vagy a paradicsom, kihajtanának a magok. De a szabadban maradó magvak felületét is csirázás blokkoló anyag védi, amit csak bő csapadék mossa le. A kiadós őszi esőzést pótolhatjuk, ha egy szitán átmossuk a magvakat. Ha sokszor ismételik a mosás és szárítás folyamatát, akkor sok hetes természetes csírázás néhány napra rövidülhet.

Vannak olyan növények, amelyeknek kevés az öblítés, például a pázsitszegfű és sok kutyatejféle csak akkor csirázik, ha beáztatjuk magját. Megint mások magjának burkát, mint az angyaltrombitáét, mályvarózsáét, hajnalkáét csiszolópapírral fel kell sérteni.

Hogy tovább bonyolítsuk a magvetést hosszú lista állítható össze azokból a növényekből, amelyek természetes körülmények között az egész telet a földben töltik és csak ezután csíráznak. Ez a fagyhatás a szobában telelő magvakat nem éri, ezért faja válogatja, heteket kell a hűtőben, vagy a még hidegebben a fagyasztóban tölteni. Ez a kifagyasztásnak mondott időszak nem árt egyetlen magnak sem, csak az nehezíti a csírázást, ha a hidegebb rövid ideig tart. Ezért nem nagy baj, ha az ősszel szedett és már osztályozott magokat, a nagy fagyok idején, vízhatlan dobozva zárva az ablakpárkányra helyezik.