A fagyok után bátrabban

A fagyok után bátrabban

Gazdabolt 2016. máj. 8.

Május közepén a legóvatosabbak is kiültethetik balkonnövényeiket. Aki a legnépszerűbbnek tartott muskátli mellett dönt, van miből választania. Egyébként a dekoratív muskátli mellett szól az is, hogy legtöbbjük illata szúnyoghálóként tartja (részben) távol a repülő rovarokat a lakástól. Nem is volt véletlen, hogy a parasztházak ablakaiban régen is díszelgett e szép növény. Vannak azonban más illatúak is. Ismertek a rózsa-, szerecsendió-, fenyő-, borsmenta-, alma-, narancs-, citromillatú változatok. Általában a virágzás előtt leszedett és kiszárított leveleket szokták hasznosítani. Az elmúlt  években változott a muskátli divat is, mert a jobb kertészetek termékei között megjelentek a szimpla, telt, és összetett virágú „neon” színekben pompázó változatok is, a cirmos virágokat is.

A fagyok után bátrabban

A nemesítésnek és a szépségnek azonban ára van. A muskátlipalánta a legdrágábbak közé sorolható, ráadásul naponta igényli az ápolást. Ugyanakkor jól érzi magát a virágládában más növények között is, kedveli a búza- vagy a margitvirág társaságát. A ládában lévő növények összeültetése során a válogatás azonban nem vég nélküli, ugyanis az alkalmi társulás csak akkor él harmonikus egyetértésben, ha hasonló a hő-, megvilágítás-, tápanyag- és vízigényük.

Van balkonélet a muskátlin kívül is: a teraszklímát elviselő növények százai közül lehet választani. Az igényeseknek az ajánlható, hogy ne árudában, hanem kertészetben vásároljanak. Bőségesebb a választék, olcsóbb és frissebb a növény, ráadásul az esetleges kérdésekre szakszerű választ is lehet kapni. A kertészetek előnye az is, hogy aki nem kíván az ültetéssel vesződni, a növények igényeinek megfelelő földet és szakszerű ültetést is vásárolhat.

Csodálatos szín és formaviláguk van a fuksziáknak is, felsorolni is hosszadalmas lenne a rengeteg változatot. Aki a fukszia erkélydísz mellett dönt, a szín megválasztása előtt, előbb a növekedési formát válassza ki. Vannak kisebb, nagyobb, felálló, lecsüngő hajtásrendszert nevelők.

A balkon és terasz növénydíszének összeállítása az egyéni ízlést is tükrözi. Aki egyszínű virágot hozó, egyfajtájú növény mellett dönt, biztos, hogy nem hibázik. Már csak azért sem, mert ezeknek a növényeknek azonos a környezeti igényük is. (A tájolás, illetve a megvilágítás szempontjából háromféle balkon létezik: az egész nap napos, félig árnyékos és árnyékos.) Az ügyesebbek különböző fajtájú egynyári palántákból össze tudnak állítani olyan kombinációkat, amelyek azonos talaj-, megvilágítás- és vízigényűek.

De vannak olyan árudák, ahol már színek vagy fajok, fajták szerint előkészített növényanyagból lehet válogatni. Nem kell megijedni a növények idegen, latin, angol neveitől. (Ezek általában ismert növények változatai, hibridjei.) De való igaz: van köztük távolról érkezett is.

Például –, hogy csak egyetlen árudában fellelt növényekből válogassunk – vannak együtt ültethető, sárga virágot hozó futó és álló, farkasfogak (Bidens), szalmarózsa (Bracteantha), nemézia, viharvirág (Oesteospermum), petúnia "Million bello" hibridek. Piros virággal díszít a szalmavirág, nemézia, petúnia "Superbello Red Devil", conhita petúnia "Chili red", verbéna "Superbena Red". Kék virágot hoz a vaníliafa (Heliotropium), futópetúnia "Royal blue, harangvirág. És így tovább…..