A fagyok elmúltával startolnak a szabadföldi zöldségek

A fagyok elmúltával startolnak a szabadföldi zöldségek

Gazdabolt 2017. febr. 12.

A profi kertészek pontosan tudják, melyik zöldség magját mikor kell vetni. Vannak, amelyek a földben telelnek át, másoknak a legjobb, ha február végén, március elején kerülnek helyükre a szabadföldbe. A spenót és a mák már téli fagymentes napokon vethető, ha minden jól sikerül, akkor a növénykék, már a hűvös tavaszi napokon vadul fejlődnek.

A fagyok elmúltával startolnak a szabadföldi zöldségek

Ezeken kívül a legkorábbi, télvégi vetést bő terméssel hálálja meg a rövid tenyészidejű sárgarépa, petrezselyem, borsó, sóska. Attól függően, hogy milyen a tavaszi időjárás, de ezek gyorsan be is érnek és szedhető a saját termés. A vetőágynak jó vízelvezetésűnek, porhanyósnak és tápanyagban gazdagnak kell lenni. Az ásásnak még ősszel kell megtörténni, később jöhet a tápanyagpótlás. A vetőágy készítéssel ráérnek az utolsó pillanatig. A kisparcellás zöldségtermesztésnél is fontos a sor- és tőtávolság, valamint a vetés mélysége. Minderről pontos információt rejt a vetőmagos tasak, ezért úgy érdemes feltépni, hogy a kísérő szöveg ép maradjon.

Amint befejeződött a legkorábbiak betakarítása a területre jöhetnek a meleget kedvelő zöldségek. Április végétől, de legbiztosabban május 15-e után, amikor a talaj felső rétege már nem hűl 10 °C alá, következhetnek a melegkedvelő zöldségek: a cukkini, csemegekukorica, dinnye, uborka, fűszerpaprika, a különféle tökök, a zöldbab.

Ha már a zöldségek helyrevetése került szóba, meg kell említeni, hogy június-júliusban lehet sort keríteni a szakaszosan vetett csemegekukorica, zöldbab, uborka utolsó etapjára. Ekkor még van esély ezek beérésére. De augusztus a másodvetések időszaka is, ekkor kerüljön a földbe az őszi spenót, kínai kel, áttelelő hagyma magja. Szeptemberben-októberben kell elvetni az áttelelő spenót, a fejes saláta magját.

A túlságosan hűvös időszakokat, a kisebb hobbiágyásokban különböző fólia alagutak, műanyag borítások segítenek átvészelni. De a legjobb védelmet a kis fóliaház nyújtja.