A csüngő szamócát a postás hozza

A csüngő szamócát a postás hozza

Gazdabolt 2016. júl. 13.

A kertbarátoknak új gyümölcstermő növényekkel ismerkednek. Régebben is volt belőlük, de a mostani egyre melegebb nyarakon már biztosan terem a füge (Ficus carica). Tulajdonképpen féltrópusi növény, melegebb, télen védett helyeken rendszeresen terem. Az első termés szerencsés esetben az áttelelt vesszőkön július végére érik be. A második szüret ideje október. A füge fő ereje magas káliumtartalmának köszönhető, ezért fogyasztása jótékonyan hat a vérkeringésre. A B vitaminjai az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást. Ezen kívül elősegíti az emésztést. A füge gyümölcse csak teljesen éretten élvezhető. A fügéből kitűnő befőtt, cukrozott gyümölcs, bor és pálinka készülhet.

A csüngő szamócát a postás hozza

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) nem számít új növénynek, de szerencsére mostanában lett divatos. Kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de dércsípetten édes és nyersen is ízletes. Termése igen magas A, B1, B2, C és E vitamin tartalma mellett értékes flavonoidokat, savakat és cukrot tartalmaz. A nép gyógyászat magjának olaját, belső gyulladások gyógyítására használja. Maga a homoktövis bogyó nyersen is ehető, ételkörítésként, lekvárként, szörpként egyaránt, valamint szárítva, porítva is. Rendszeres fogyasztása erősíti a szervezetet, gátolja az öregedést.

A csomagküldő cégeknek is köszönhető, hogy egyre többen, sikerrel szüretelhetnek korábban egzótának tartott gyümölcsöt. A kivi (Actinidia deliciosa) több változata sikerrel termeszthető itthon is. Átütő sikerét kiemelkedő beltartalmi jellemzői, magas C-vitamin tartalmának is köszönheti. A kivi szedésének időpontját az első komolyabb fagyok szokták meghatározni. Szedéskor még nem érett, mivel utóérő gyümölcs. Hideg helyen tárolva akár hónapokig eláll, zárt helyen, alma mellett tárolva, az abból kiszabaduló etilén hatására néhány nap alatt beérlelhető. Akkor fogyasztható, ha állaga az érett őszibarackhoz hasonlatos.

Míg a szamóca termesztéséhez némi tapasztalatra is szükség van, addig csüngő változatával, akár a teraszon is igazán sikereket lehet elérni. A szamóca (Fragaria x ananassa) frapendula csüngő változata teraszon, télikertben, de egy világos ablakpárkányon is júniustól októberig virágzik és terem. A szamóca cukrot, szerves savakat, C-vitamint. káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz. Fogyasztása táplálkozásélettani szempontból is előnyös. Az alacsony energiatartalommal, magas sav-, cellulóz- és vitamintartalommal rendelkező szamócagyümölcs étrendi hatása kiváló. Anyagcsere-élénkítő és étvágyfokozó hatása is van. Friss gyümölcse cukrozva, vagy tejszínhabbal nyersen fogyasztható. A gyorsan romló gyümölcsből kitűnő szörp, dzsem, gyümölcsbor készíthető.

Míg az egresből egyre kevesebb van, addig a feketeribiszke és az egres keresztezésével keletkezett josta (Ribes nidrigolaria) egyre több kert szegletben bújik meg. Bokronkénti közel négykilónyi termése július közepére érik be. Mivel tüskétlen könnyen szedhető. A bogyóiban minden megtalálható, ami a köszmétében és a fekete ribiszkében fellelhető. Így sok C és B1, B2 vitamint tartalmaz. Savai jó hatással vannak az emésztésre, antioxidánsai erősítik az immunrendszert. Fogyasztható frissen, de érdemes gyümölcslét, kompótot, lekvárt készíteni belőle