A csalfa dísztök a gazdáját is meglepi

Gerse János 2019. okt. 4.

Ahogy közeledik október vége, a Halloween napja, úgy jelennek meg az árusoknál a messziről jött ünnep kellékei. Ezek egyike a tök. A hobbikertész számra. kísérletezni igazi kihívás a dísztök.

Az őszi tökdísz már Magyarországon is divatba jött, sokan nem is tudják, hogy angolszász hagyományt követve került a narancsszín tök az ajtók elé. A dísztök népszerűsége bizonyára növekszik majd, ugyanis a karácsonyi ünnepkör előtti időszakban a tökfüzérek Európa és Észak-Amerika uralkodó díszeinek számítanak. A falvakban, városokban Magyarországon egyre több helyen helyezik teraszokra, ajtók elé a nagy narancsszín sütőtököt, máshol a díszes turbántököt kosarakba rakják. Egyre több helyen építenek szüreti mulatságokra csábító utcai növényszobrokat különböző tökökből.

Sokan a díszt maguk szeretnék termeszteni. Aki hozzá akar kezdeni, vásároljon ősszel egy szimpatikus termést. Gyönyörködést megunva ki kell belőle szedni a magot. Ezt meg kell szárítani. Megmosni nem szabad! A nedves közegben, például tökben, dinnyében lévő magvakat védőanyag védi a csírázás spontán megindulásától. A mosást és áztatást tavaszra kell hagyni, a tök vetési idejére.

A saját nevelésű tök sok meglepetést képes okozni. Nőtt már nekem is citrom formájú, tök ízű termésem, holott fürtös uborkát vetettem. A kabakosok ugyanis csalfa növények, s a közeli rokonságba tartozó tökök, uborkák, cukkíni, patisszon képesek egymást megporozni és ebből hihetetlen változékony forma- és íz világú termések jöhetnek létre. A turbán alakú és a kicsiny sütőtök kivételével valamennyi dísztök a Cucurbita nemzetségbe és a pepo fajhoz sorolható.

A dísztök a balkon különlegessége. Rendkívül alakgazdag – gömbölyű, hosszú, lapos, sima, rücskös, tojás, turbán, hattyú – változatos színű – piros, narancs, sárga, fehér, kék, zöld és különböző átmenet – termést produkálhatnak.

A tökféléket egyébként az egyik legsokoldalúbban hasznosítható növények közé lehet sorolni. A sütőtök ételcsemege, a takarmánytök állatoknak való. A Kínából származó lopótök sokáig volt a borászkodók segítsége. Ma már inkább csak díszül szolgál. Lopótökből készült furulya, de kiváló  madárető is készíthető belőle. Latin-Amerikából indult világhódító útjára a rumbatök, amely kivájt és kaviccsal töltött kiszárított lopótök.

A természet formázta dísztárgyak némi tartósító trükkel egész télre megmaradhatnak. De csak az a tök tartósítható, amelyet megbarnult szárral szedtek, vagyis teljesen beérett. Arra is figyelni kell, hogy a kacsok a szár környékén elszáradtak-e. A színek úgy maradhatnak meg tartósan, ha a tököt egy pohár bórax, három pohár víz elegyével készült oldattal lemossák. Bórax a patikákban vásárolható. A tököt mosdatás után vízben oldódó viasszal kell bedörzsölni.

A tökfélék egyedül a magágy elkészítésekor igényesek, bőséges tápanyag kell nekik, utána csak melegre van szükségük.