A citromfa nem dísznövény

A citromfa nem dísznövény

Gazdabolt 2013. júl. 22.

Egyre több helyen találkozunk a citrommal, mint mediterrán növénnyel. Édesapám több évtizede foglalkozik citromfa termesztésével. A környéken, sőt az egész országban megtalálhatok az általa szaporított fácskák. Gyakran megkeresik, kikérik a tanácsát, véleményét és természetesen nem csak citrommal kapcsolatos kérdésekkel fordulnak hozzá. Nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik, de nem csak a citromfát illetően. Növényvédősként ment nyugdíjba és gyakran konzultálok vele egy-két növénybetegséget illetően magam is.

Még mielőtt citromfa vásárlásba fognánk, fontoljuk meg a következőt, méghozzá azt, hogy nem dísznövény. Azoknak javaslom főként, akik megfelelő körülményt tudnak biztosítani a számára télen és nyáron egyaránt. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy évek múltával jókora helyre lesz szüksége. Valamint a nyár folyamán igényli, hogy a szabadba tartsuk. Az erkély erre nem a legmegfelelőbb hely, bár sokan állítják az ellenkezőjét, de én mégsem javaslom. A kert és a nagy tágas terasz az ideális hely a nyári tartására.

[caption id="attachment_1854" align="alignleft" width="300"] A szaporított, kis citrom növények[/caption]

Megvásárlás után érdemes átültetni, természetesen ez attól is függ, hogy hol vásároljuk meg a növényt.  Ha tehetjük, akkor lehetőleg ne télen vásároljuk, ilyenkor a legnehezebb elkezdeni a tartását. Tavasszal, sokkal ideálisabb az otthonunkba fogadni és van időnk szépen lassan megismerni és a körülményeket kialakítani a számára. A laza, jó minőségű, jó vízáteresztő talajt kedveli. Déli fekvésű napos, fényes helyet válasszunk a számára. Ez mellett rendszeres és folyamatos öntözést igényel, figyeljünk oda, hogy ne száradjon ki a földje, emellett ügyeljünk arra is, hogy ne öntözzük túl. A pangó vizet nem bírja. Öntözésnél és párásításnál ne használjunk csapvizet. A hideg vízzel való locsolás is tilos. Nyáron heti egy alkalommal tápoldatozzuk, mediterrán tápoldattal. A nagyobb 4-évesnél idősebb nővénytől kezdődően átültetésénél ajánlott a szarvasmarha trágya használata. Úgy kell a földbe helyezni, hogy a fácska gyökerével ne érintkezzen közvetlen.

Még a fagyok előtt vigyük be a számára előkészített helyiségbe. Az ideális tartása télen a fényes, párás, 11 0C fok körülihőmérsékletű szoba. Ha csak egy feltétel is hiányzik, akkor azt a citromunk megsínyli. A túl meleg és száraz klímájú helyen lehullajtja az összes levelét. Tél folyamán kismértékű levélhullás normálisnak mondható, még az ideális klímán is.  A locsolást csökkentsük a tápoldatozást pedig tavaszig szüneteltessük.

Édesapám a növényvédelmet úgy oldja meg, hogy a tavaszi fagyok elmúltával kiviszi, a kertbe a fát majd lepermetezi Miltox Special-al a többi gyümölcsfával együtt. Ezt az őszi fagyokig folyamatosan ismétli, valamint a minden második permetezésnél Decis-t is használ. A fái egészségesek és szépek, teli gyümölcsökkel.