5 tévhit a hidropóniáról!

5 tévhit a hidropóniáról!

Kanyó Péter 2020. nov. 13.

Első tévhit: Sok vizet fogyaszt

A Green Drops Hidropónia használata egy rendkívül víztakarékos növénytermesztési mód. A rendszerben állandó mennyiségű, 90 liter víz kering, csak a minimális párolgást és növények növekedéséhez szükséges tápoldatos vizet kell hetente pótolni, ami kb. 5 liter. A szabadföldi locsolásnál a víz elfolyik, esetünkben viszont a rendszerben keringő víz újra hasznosul. Ez a vízmennyiség 3 hónapig használható, utána érdemes lecserélni, mivel jellemzően ennyi idő alatt halmozódik fel a vízben a fel nem vett tápanyagok mennyisége.

Mivel a berendezés anyaga UV álló LDPE, ami egy zárt rendszert alkot, ezáltal a fény nem találkozik a vízzel, így nem kell tartani az algásodástól. A Green Drops Hidropóniás rendszer használatával a vízfogyasztás pontosan tervezhető, nincsenek szélsőséges helyzetek, ezáltal a hagyományos kerti locsoláshoz képest a hidropóniával drasztikusan csökkenthető a vízfogyasztás.

Második tévhit:  Nincs elég tápanyag a növényekben, nem finomak

A Green Drops Hidropóniás rendszerben nevelkedő növények a speciális tápoldatoknak köszönhetően minden olyan tápanyagot megkapnak, ami szükséges ahhoz, hogy megfelelően növekedjek, termést hozzanak, és remek ízük legyen. Ennek a növénytermesztési módnak nagy előnye, hogy tökéletesen kontrollálható a növények tápanyagtartalma, mivel a rendszerben keringő vízhez mindig olyan tápoldatot adagolunk, ami pont ideális a növények fejlődési szakaszának.

A hidropóniás rendszerben növekvő zöldségek és gyümölcsök így koncentráltan hozzájutnak az összes nélkülözhetetlen mikro- és makro elemhez, nyomelemekhez. Kapnak például kalciumot, nitrogént, káliumot, foszfátot és magnéziumot. Ez utóbbi azért fontos, hogy a leveles zöldségek, saláták szép zöldek legyenek!

 

A hidropóniának köszönhetően ott is egészséges, tápanyagban gazdag növény termeszthető, ahol a talaj erre már alkalmatlan, hiszen napjainkban már épp a rossz minőségű talajban termő növény tápanyagtartalmát kérdőjelezik meg a szakemberek. Mindemellett sok estben ezeket a növényeket, vagy magát a földet valamilyen vegyszerrel kezelik.

A Green Drops Hidropóniában nem használunk semmilyen vegyszert és kórokozóktól sem kell tartanunk. Természetesen, ha nem az előírás szerint adagoljuk a tápoldat, nem kap elég fényt a növény, vagy túl korán szedjük le a termést, akkor ne számítsunk ízletes ételekre. Ha azonban megfelelő mennyiségű és minőségű tápoldatot adunk hozzá a növények meghálálják, kiváló minőségű, szép és ízletes, tápláló salátákat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatunk.

 

Harmadik tévhit: Szezonálisan használható

A Green Drosp Hidropóniás berendezést úgy fejlesztettük ki, hogy akár egész évben használható legyen, beltérben és kültéren egyaránt. Megfelelő téliesítéssel így adott a lehetőség arra, hogy télen is friss fűszernövényeket termesszünk, például zamatos saláták, tápanyag dús mikrozöldek kerülhetnek az asztalra.

Szabadtéri használatnál a hidegebb, kevésbé napfényes időszakban, tehát ősztől tavaszig téli kiegészítő szettel gondoskodhatunk a növények számára ideális körülményekről.

Speciális üvegház vagy polikarbonát ház alkalmazásával minden feltétel adott arra, hogy az év 365 napján lehessen növényt termeszteni.  A rendszer hatalmas előnyt jelet a szabadföldi növénytermesztéshez képest, hiszen a termésbiztonságot nem befolyásolják az időjárási körülmények. ( A megfelelő téliesítés kialakításához meglévő ügyfeleinknek szakmai tanácsot tudunk adni.)

A Green Drops Hidropóniás szettekhez kifejlesztettünk egy különleges világítást, így a növények a sötétebb hónapokban is kellő mennyiségű és számukra ideális fényt kapnak. A különleges LED lámpák olyan fényt juttatnak a növényekre, mint amit azok a természetes napfényből is kiszűrnének.  Használatával elsősorban a zöld színű leveles zöldségek és mikrozöldek megtermeléséhez tudunk elég fényt biztosítani abban az esetben, ha a természetes fényviszonyok nem megfelelőek.

Ha beltérben használjuk a Green Drops hidropóniás tornyot, akkor érdemes világos, napsütéses helyen felállítani a berendezést. Kiegészítő világítást itt nem csak télen, hanem a többi évszakban is javasolt használni, így lehet biztosítani a növények fejlődéséhez szükséges mennyiségű és minőségű fényt.

A rendszert úgy alakítottuk ki, hogy az a lelkes amatőr kertészektől kezdve az ipari felhasználókig, bárki használhatja, mivel rugalmasan bővíthető, illetve a szabadtéri és beltéri alkalmazás is változtatható.

Negyedik tévhit: Állandó figyelmet igényel a rendszer működtetése

A hidropónia egyik nagy előnye, hogy csaknem teljesen önműködő. A Green Drops Hidropóniás berendezést úgy fejlesztettük ki, hogy a működtetés csak minimális odafigyelést igényel, mégis gazdag termés várható.

Nem kell például a locsolással bajlódni. Időzítő gondoskodik a víz keringtetéséről, a világításról, így a növények mindig a megfelelő időben jutnak a tápanyag dús vízhez, így nem száradnak ki. Gondos gazdaként természetesen naponta is figyelhetünk a növényekre, de alapesetben hetente 1-2 alkalommal is elegendő a vízminőséget, a növények állapotát a szivattyú és a rendszer működését ellenőrizni.

A növényektől függően hosszabb időre, akár 8-10 napra is magára lehet hagyni a rendszert.

Ha például családi berendezést választ valaki, akkor nem kell aggódni a nyaralás miatta: amíg a család pihen, a berendezés teszi a dolgát, növények pedig szépen fejlődnek.

 

Ötödik tévhit: A növények lassan fejlődnek, kevés a termés

A szabadföldi termeléssel szemben az egyik legütősebb érv a hidropónia mellett éppen az, hogy a növények esetünkben akár háromszor gyorsabban növekedhetnek, sőt átlagosan 30% -al bőségesebb termést érhetünk el.

Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a rendszerrel folyamatosan ideális körülményeket biztosíthatunk. A gyökérzónába célzottan oldott formában juttatott tápanyagbevitel révén pedig a növények pontosan azt kapják, amire szükségük van, így nem kell a növényeknek energiát fordítania a tápanyagok lebontására, valamint oxigénben, gazdag környezetben szemmel láthatóan is dúsabb, egészségesebb a gyökérzet.  Ha a természetben is minden feltétel ideális, akkor ott is kiváló termést kaphatunk, de sajnos erről sokkal összetettebb és nehezebb gondoskodni, mint a hidropónia esetében. A föld minősége, az időjárás változékonysága, és kártevők is kockáztatják a végeredmény sikerességét.

A Green Drops Hidropónia fejlett technológiájával viszont kiküszöbölhető a hagyományos kertészkedés   nyűgje-baja: mivel nincs szükség földre, nem kell kapálni, gyomlálni, locsolni, nincsenek férgek, kártevők, így permetezni sem kell. A vízkultúrás növénytermesztéssel  könnyed és élvezetes a kertészkedés.

Forrás: https://greendropsfarm.com/