2024. évi 4. – talajfertőtlenítős – növényvédelmi felhívás

2024. évi 4. – talajfertőtlenítős – növényvédelmi felhívás

Dr. Zsigó György 2024. márc. 22. Kb. 15 perc olvasás

Néhány zöldségmag már a talajba került, nemsokára a palántákat is kiültetjük. Nem tizedelte meg a talajlakó kártevőket a tél, és bár a jelenlegi talajhőmérsékletnél (4-10 oC) még a mélyben telelnek, de 12 oC körül már a felszínhez vándorolnak táplálékot keresnek, számíthatunk a kártételükre. Érdemes mérni és követni talajok felmelegedését.

Ahol tavaly rágásnyomokkal szedték pl. a hónapos retket (nyitóképen), vagy megtalálták a pajorokat a kidőlő szamócatövek alatt, ott valószínűleg az idén is gond lesz a drótférgekkel vagy a pajorokkal.    

Aki ágyást tud váltani, az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat és a nyári szárazságban talajtakaróként is „működik”. 

Aki a régi az ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozhat a riasztó hatású fokhagyma, pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy salátával és kerti szarkalábbal, amelyek kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény vagy facsemete mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező pajorokkal, drótférgekkel együtt. 

Drótféreg

Aki jobban bízik a növényvédő szerekben, az a rovarölő szeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a kérdést. 
A Force 1,5 G-t régóta ismerjük, Bomber 1,5 G és Carremox néven is kapható. A csemeték telepítése előtt illetve sorkezelésre is használható számos gyümölcs és zöldségkultúrában. A fiatal lárvák ellen hatásos.

A Force 1,5 G „nagytestvére” a Force 10 CS az egyetlen hangyák ellen is engedélyezett rovarölő szer, de II. kategóriás. Itt hívom fel újra a figyelmet, hogy Budapesten április 22-én indul a következő „zöldkönyves” tanfolyam!

A Basamid G a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szere, de a drótférgek és a cserebogár pajorok ellen is hatásos. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is bevethető. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma vissza is üthet, ugyanis az elvetett magvakat is károsíthatja. A talajhőmérséklettől függően fejti ki hatását. Alább olvashatják a részletes technológiai leírását, amelyben felhívom a figyelmüket a táblázatra. Csak akkor kezeljenek ezzel a készítménnyel, ha biztosítani tudják a talajhőmérséklethez kötött várakozási időket.

Kontakt hatású a Belem 0,8 MG, amely Picador 0,8 MG néven is forgalomban van. A legtöbb házikerti zöldségfélénél engedélyezett vetés, illetve ültetés előtt, vagy azokkal egy menetben kell kijuttatni és a talajba bedolgozni. A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét.

Csak üzletünkben átvehető!
Belem 0.8 MG 12 kg

36 241 Ft
Talaj és folyadék hőmérő (-15+65 C°)

6 253 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Force 1,5 G 0,3 kg

2 247 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Picador 0.8 MG 300g

3 378 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Basamid G 0,6 kg

8 514 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Bomber 1,5G 0,3Kg

1 735 Ft
Részletek

Örvendetesen megnőtt a rovarkártevők és a fonálférgek elleni biológiai talajfertőtlenítő készítmények száma is. A káros rovarokat megtámadó, hasznos fonálféreg fajokat tartalmazó Nematop és a lótücsökre is engedélyezett Nemastar mellett az Artis Pro-ban és a Meta Pro-ban olyan gombafaj található, amely megakadályozza a talajlakó kártevők szaporodását. Alkalmazásuk során figyelni kell arra, hogy a talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. A vízzel telített talajokban sem működnek! Bedolgozás esetén a granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd ásóval, kézi vagy rotációs kapával kell beforgatni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel visszatarthatjuk az illékony gázokat. Ha száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, akkor könnyebben és ezért egyenletesebben lehet kiszórni a szert.

A talajlakó gombák által okozott kár meghaladhatja a rovarok, fonálférgek kártételét. Gondoljanak a „penészes” gyökerű zöldségekre, avagy a nyálkásodó gyökérnyakkal kidőlő palántákra. A Proplant, a Trianum G és Trianum P, a Polyversum (amely Green Doctor néven is kapható) hajtatásban és szabadföldön is használható. Az Öko Ni-ben és a Lalstop Constanns WG-ben található parazita gomba lebontja a fehérpenész talajban élő gombaképleteit. Az Idemio (a Trifender Pro utóda) a talajból fertőző gombák ellen véd. 

Cserebogárpajor
Csak üzletünkben átvehető!
Polyversum WP 5 g

2 339 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Idemio 250 g

54 520 Ft
Trifender WP 20 g

2 644 Ft
Nemastar 500 milliós

111 808 Ft
Részletek
Nematop 500 milliós

99 104 Ft
Részletek
Új
Tricho Immun 0,1 kg

6 172 Ft

A korhadékevő rózsabogár pajorja a komposztban él, ott még hasznot is hajt, túr és kever. Most tehát nem kell ellene védekezni. Kirepülése után a fémesen csillanó gyönyörű bogár a gyümölcsfák bibéit is kirághatja később pedig a gyümölcsökbe pl. az őszibarackba rágja be magát. Ekkor már a kártételével is számolni lehet. Tavasszal a sárga pitypangvirág csábítja, ezen gyűjthető is. Várjanak a kaszálással!

Ajánol figyelmükbe az alábbi videókat a témában:

Pajor a komposztban1.

Pajor a komposztban 2.

Zsigó György
NMNK