2022. évi 22. - idei utolsó - növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 22. - idei utolsó - növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. nov. 24.

A legtöbb kertben már víztelenítették a permetezőgépeket, véget ért a növényvédelmi szezon. Ne feledjék el, hogy a betárolt gyümölcsöket időnként át kell válogatni. Ne hagyjanak egyetlen barnuló, penészfoltos terményt sem a ládákban!

Abban biztos vagyok, hogy munkánk jövőre is lesz. A károsítók még most, november végén sem nyugszanak. Az árvácskát kb. egy hete támadta meg a lisztharmat. A nyitóképen látható  fotó november 21-én, hétfőn készült.

A szerszámok rendbe tétele után, eljött a tanulás ideje is.

Akik a rádióhoz szoktak és inkább hallgatnák a friss híreket, nekik ajánlom Bozsik gazda míves beszélgetéseit (podcastjeit) és innen, a mediaklikk.hu-ról aHajnal-táj korábbi felvételeihez is eljuthatnak.

A Kerti Kalendáriumhavilap kifejezetten a házikerteseknek szól. Érdemes megrendelni a postán vagy a honlapjukon. Ugyanitt a Kertészet és Szőlészethetilapról is tájékozódhatnak, mely inkább a „profiknak” szól, de hetente növényvédelmi előrejelzéseket is ír a hobbikerteseknek, dr. Aponyi Lajos kollégám. Hasonlóan hasznos a gazdaboltokban elérhető, időszakosan megjelenő ingyenesKerti Hírmondó is.

El kell fogadnunk, hogy egyre ritkábbak a papíron elérhető, az aktuális teendőket ismertető újságok, füzetek.  A legfontosabb információ forrás már az internet. Néhány cikket, dolgozatot, felhívást én is összegyűjtöttem és folyamatosan frissítem is ezt a fejezetet a honlapomon. A példa kedvéért, nemsokára felteszem Fazekas Imre pécsi kutatónak a fügedarázsról szóló értekezését és jegyzetét valamint az avarégetéssel kapcsolatos, zavaros jogszabályokról és a csipkebogyó-szedés és -tartósítás trükkjeiről szólót írásokat. 

Az a kertbarát, aki szeret a TV vagy a laptop képernyőjén videókat nézni, nekik aGazdabolt TV csatornáját ajánlom. A növényvédelmi teendőkről szóló korábbi és idei kisfilmek többsége jövőre is aktuális lesz. 
AzÖMKI honlapjáról pedig a „bios” felhívásokat, videókat és számos kiadványt is letölthetnek.

A folyamatos aszály és kánikula változtatásra kényszeríti a szántóföldek gazdáit. Eddig nem hallott kifejezések keringenek a szakmai konferenciákon: forgatás nélküli és sávos technológiák, regeneratív és ultra sekély talajművelés, kifagyó takarónövény stb. A kifejlesztett eszközök, az ezekből összeállítható gépváltozatok száma is a százat közelíti. Ismerkedni kell az elővágó tárcsával szerelt késes vetőgéppel, a kompaktorral, maglenyomó pálcával stb. Gyakran még a fogalmak sem tisztázottak pl. direktvetés, szántás nélküli és regeneratív talajművelés. Az angol kifejezések is megjelentek: no till, zero till, min till, strip till stb. A cél azonban még így is teljesen világos: megőrizni a vizet a talajban és megóvni, beindítani a talajéletet.

Az idei nyár után nem kell indokolni a vízmegtartás fontosságát. A talaj mikro- és makroszervezeteinek jelentőségét is most kezdjük felismerni igazán. Hiszen a morzsalékos talajszerkezet kialakításában, és ezzel a víz és a tápanyagok megőrzésben kulcsfontosságú szerepük van a hasznos baktériumoknak, gombáknak, a gilisztáknak és egyéb rovaroknak.

Úgy gondolom, hogy a fentiek számunkra, házikertesek számára is kiemelten fontos célok ma már. A növények egészsége a talajban alapozódik meg. A gyorsan kiszáradó, a tápanyagokat tartalékolni nem tudó ágyásokban, nem tudunk megbirkózni a káros gombák, rovarok és atkák támadásával. A közérthető YouTube-os előadásokat összegyűjtöttem az idei 2. felhívásomban. Berend Ferenc filmjeit is a figyelmükbe ajánlom. Örülnék, ha megosztanák velem, velünk a tapasztalataikat!

Bíró Borbála professzor asszony szerepe és tudása megkerülhetetlen a biológiai talajerő-gazdálkodás témájában. November 29-én, kedden 17 órától én is várom az előadását a „Mezőgazdasági Könyvtárban”. Íme a meghívó.

Egy Petőfi idézettel búcsúzom, az Itt van az ősz, itt van újra… két versrészletével. 

„És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.

Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.”

Egészséges tavaszi ébredést és öltözködést kívánok az álmos talajainknak!

Remélem találkozunk jövőre is!

Jó pihenést, kellemes ünnepeket kívánok!

Zsigó György, NMNK