2022. évi 15. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 15. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. júl. 11.
A tavaszi fagyok után a nyári aszály és a néhol 40 oC-os nappali hőmérséklet nehezíti a kertészek munkáját. Az ültetvényekben fagyvédő eszközökkel, öntözéssel és a jégveréstől valamint a nap káros sugaraitól védőhálókkal kénytelenek védekezni a termelők.
Lassan a házikertekben is fólia, védőháló alá kell költözniük a növényeknek. Az ágyások esetében ez még talán megoldható. Tavasszal a palánták védelmére, később a napégés és a poloskák ellen még kihúzhatjuk a fátyolfóliát, a rovarhálót vagy a raschel hálót, Talán még a gyümölcsbokrok és a szőlő esetében is alkalmazhatjuk némelyiket, de a kertek gyümölcsfái esetében ez nem járható út. Nehéz feladat. A tavaszi fagyok és a nyári aszály után ma már a nap káros sugaraival is számolnunk kell. 
A cukorfokot növelő napsugarak perzselhetnek is. A tünetek felismerése sem egyszerű, mert hasonlítanak a hiánybetegségekre jellemző elváltozásokra. Amennyiben a napos oldalon látjuk, a durva körvonalú, a levélerek mintázatával nem összefüggő foltokat, akkor biztos, hogy a napperzselésről van szó. A telepítés és a zöldségágyás helyének a kiválasztásánál, és pl. a fajtaválasztáskor már erre is gondolnunk kell. Meg lehet előzni vagy legalább csökkenteni lehet a napsütés káros hatását. Az árnyékolással (pl. raschel háló, festett fólia) az ellenálló növényi bőrszövet kialakításával (a túlzásba vitt nitrogéntrágyázástól laza, világos színű, érzékeny levelek fejlődnek), és megelőzésképpen segítenek a „napolajok”. Ilyen pl. a Prosilicon lombtrágya, de a Biosol Káliszappanról, illetve a Vektafid A-ról is jókat mondott Reider Imréné szaktanácsadó. Sok biostimuláló készítmény algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaz, kifejezetten a hőstressz kivédésére reklámozzák ezeket. Nem növényvédő szerek. 
A kalapról mi se feledkezzünk meg! Párás, borult napok után, vagy a sövények visszametszését, a fürtök kibontását követően érzékenyebbek a növények. Dr. Terbe István professzor úr írását mellékelem, az agroinform.hu -ról. Érdemes elolvasni és megszívlelni a tanácsait. 2019-ben egy négy perces videót is készítettünk a témában. 
 Örülök, hogy egyre többen érdeklődnek az egyszerű anyagok iránt. A portal.nebih.gov.hu-ról letölthetik az „enegedélyokirataikat”, amelyekben a felhasználásukról tájékozódhatnak. Szerintem érdemes kinyomtatni is, összesen kb. 30-40 oldalnyi az anyag. 
 „Már virágzó parlagfüveket találtunk néhány megyében, amelyek többnyire a parlagfű ritka, Ambrosia artemisiifolia var. artemisiifolia változatának terjedésével magyarázható (Hajdú-Bihar megyében 1-2%-os arányban; Veszprém megyében 1% alatti arányban; Nógrád megyében néhány %-os arányban; Békés megyében és Heves megyében néhány egyed virágzik).” A NÉBIH június 30-i jelentéséből idéztem. Indulhat a kaszálás. 
Jó egészséget, jó kertészkedést! 
Zsigó György, NMNK