2020. évi 17. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

Gerse János 2020. jún. 22.

Továbbra is esőt jósolnak a meteorológusok, és már idáig is bőségesen kaptunk. A későbbiekben számíthatunk a kipárolgásra és ezzel a nedvességkedvelő gombák (peronoszpóra, fitoftóra) és baktériumok megjelenésére. A levéllikasztó gomba levéltüneteit ma fotóztam. Az összes csonthéjast fertőzheti a levélfoltosságot okozó más gombákhoz hasonlóan pl. blumeriella, gnomónia. A kontakt réz, kén és mankoceb hatóanyagúak mellett néhány felszívódó készítmény is engedélyezett pl. Score, Signum WG, Topas 100 EC.

Ne feledjék, hogy a gombák ellen csak megelőzéssel (preventíven) tudunk védekezni! Akinek az előző években komoly gondjai voltak ezekkel a kórokozókkal, az máris készülhet a permetezésre. Majd az időjárás szabja meg, hogy hányszor kell ismételni a szüretig. Csak az aszályos kánikula tudja lelassítani a levélfoltosságot okozó gombák terjedését. Átlagos időjárásnál, valószínűleg mindig kell gombaölőt is adagolni a molyok, tetvek elleni permetléhez (14. felhívás).

A fénykép korompenészes gyümölcse jól mutatja, hogy milyen nagy volt a tavaszi levéltetű fertőzés, csoroghatott a mézharmat. A jó erőben lévő harlekinkatica lárva bizonyítja, hogy most is van tápláléka, élnek még levéltetvek a fán. A párás melegben egész biztos, hogy újra felélednek (11. felhívás).

A megfigyelőkert körtefáját évek óta nem permetezem. A katicák úgy felszaporodtak, hogy az idén sakkban tartották a tetveket. A http://zsigogyorgy.hu/__ujweboldal_dokumentumok/novenyvedelmi_felhivasok/hazikert/ oldalamra feltettem a múlt heti fotót, melyen 13 katicabábot számoltam össze (valószínűleg harlekinkaticák).

► A vadgesztenyelevél-aknázómoly első nemzedéke befejezte a fejlődését. Már megjelentek a második nemzedék lepkéi is. A fotón egy az aknából kitüremkedő bábinget láthatnak, ebből repült ki a lepke. Július elején a Runner 2 F + Mospilan kombinációval vagy a Neemazal bioszerrel, a fényképen is látható lisztharmat ellen pedig valamelyik kéntartalmú gombaölővel vagy a Topas 100 EC-vel már permetezhetjük is a fákat.

A házikertekben található dísznövények védelmével egyben a közterületi növényeket is védjük. Ne engedjük, hogy a kertekben felszaporodjanak és játszóterekre, fasorokba is kiköltözzenek a díszfák károsítói! ► A budapesti fénycsapda folyamatosan gyűjti a bagolyepkéket, melyek hernyói az ágyásokban, balkonládákban és az egynyári virágokon már most is rághatnak. Nagy számban repülnek a pattanóbogarak is, tehát lárváikra, a drótférgekre is ugyanúgy számítanunk kell, mint a cserebogár pajorokra. A krumpliba, a gyökérzöldségekbe fúrnak a sárgás-barna kemény testű lárvák. A poloskákat már évkezdettől jelezte Reider Imréné, a csapda kezelője. Ma, a komposzttartály tetején a zöld vándorpoloska fiatal lárváját is megtaláltam, lásd a fotót. A héten, napi 5-10 ékköves faaraszolót is fogott a csapda. 2014-ben a szőlőrügyek kiodvasításával óriási kárt okozott. Érdemes közelebbről is átvizsgálni a növényeinket.

► Tárolás közben gyakran foltosodnak, a húsukban barnulnak, sztipikesednek az almák. Ennek egyik oka a kalciumhiány. A kalcium pótlását már most kezdjék el! Keverjenek a permetlébe szerves kötésben kalciumot tartalmazó lombtrágyát. Pl. a Wuxalok közül, szüretig 3-5 alkalommal is használhatják a Wuxal Kalciumot, majd a szüret előtt 2-3 alkalommal a Wuxal Aminokalt. Természetesen más lombtrágyákat is választhatnak.

Budapest, 2020. június 20.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, www.magyarnovenyorvos.hu