2019 december 14-től szigorú növény egészségügyi szabályok érintik a légiutasokat

2019 december 14-től szigorú növény egészségügyi szabályok érintik a légiutasokat

Biró Zoltán 2019. dec. 16.

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növény egészségügyi rendszere. Ez az Unión kívülről az EU bármelyik – köztük a budapesti, vagy a debreceni – repülőterére érkező légiutasokat érinti majd.

A NÉBIH közlése szerint ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – minden harmadik országból érkező növényi termékhez kell növény egészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni.

A külföldről hazatérő utazók ezentúl a csomagjaikban csak szigorú előírások mellett hozhatnak be növényeket.

A szigorú rendelettel a véletlenül behurcolt, nem-honos növénykárosítók megjelenését kívánja megelőzni és megakadályozni az Unió Európa területén, ugyanis ezek hatalmas veszélyt jelentenek a hazai növénykultúrára és mezőgazdaságra.

Ez azt jelenti, hogy minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, szaporító anyag),

termés (tiltott és nem tiltott lista alább!), zöldségféle és egyéb növényi termék (pl. koszorú, friss fűszernövények) kizárólag növény egészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területén kívüli országokból a magánszemélyek útipoggyászában is.

Szintén kell bizonyítvány az alábbi, Európai Unióhoz tartozó külső területek esetében: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete.

Az áruk túlnyomó része növény egészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

Amit nem szabad:

A saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is kizárólag növény egészségügyi vizsgálatra kijelölt határállomáson keresztül hozható be, tételes ellenőrzést követően minden ültetésre szánt vagy már elültetett növény (pl. cserepes növény, vetőmag) és a 2019/2072/EU rendelet XI. melléklet A részében felsorolt áruk.

Amennyiben az árut nem kíséri növény egészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be.

Ezek közt sem frissen, sem hűtve nem szabad behozni kis mennyiségben sem például a következő népszerű gyümölcsöket: avokádó, guajava, mangó, kivi, papaya, gránátalma, datolyaszilva, egyéb citrusfélék,

paradicsom, alma, körte, szilva, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, nektarin, csemegeszőlő, dinnye, szilva, kökény, eper, málna, szeder, ribizli, áfonya.

Nem szabad behozni orchideát és különböző vetőmagokat és rizst vagy gumós növényeket sem, de sok egyéb zöldségféle is szerepel a tiltólistán. 

Amit és ahonnan szabad:

Az előírások nem vonatkoznak, azaz nem kell növény egészségügyi bizonyítvány

az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése, a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.

Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban a kockázatok csökkentése érdekében közös érdekünk, hogy utazásainkról sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzunk magunkkal növényt, növényi terméket Magyarországra. Az azokkal véletlenül behurcolt nem-honos növénykárosítók ugyanis hatalmas veszélyt jelentenek a hazai növénykultúrára.

Forrás: www.airportal.hu