2013. 08. 26.
A hamvas szilva
A szilva (Prunus), rendkívül ízletes és kevésbé igényes gyümölcsfafajta. Friss fogyaszthatóságának és hosszú szüreti időszakának köszönhetően nagyon népszerű. A többi gyümölcs között is jelentős szerepet képvisel. Immár ötezer éves kultúrnövényünk. Valamint közel kétezer fajtáját ismerjük.
Ha szóba kerül a szilva, akkor a többségünk általában a liláskék illetve sötétkék gyümölcsű fajtákra gondol. Pedig jól ismert ma már az éretten is sárga, zöld vagy sárgás-zöldes és pirosas árnyalatú gyümölcs is. Sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart a szezonja.
Fákat és cserjéket egyaránt találunk közöttük. A XX. századig többnyire magról és sarjról szaporították. A több évezredes és évszázados termesztésük során fajtakörök keletkeztek. A legelterjedtebb európai szilvafajták a Bluefree, President, Stanley, Olasz kék, zöld ringló és Althan ringló.
Talajban és fekvésben nem válogat, de a nedves kötött talajokat részesíti előnyben. Ajánlott trágyázni, és a lombkoronáját évente megmetszeni. Megfelelő körülmények között akár 50 kg is lehet a termésmennyiség fákként. Éves átlagban a szilvafogyasztásunk hat kiló körül mozog.
Éretten fogyasztjuk, amikor a fehéres viaszréteg fedi, a gyümölcs felületét. Valamint a viaszréteg egyben védi a kiszáradástól is. Felülete fényes és feszes a héja, illata finom és élénk színű.
Magas víztartalom és minimális cukor jellemzi a friss gyümölcsöt. Víztartalmának köszönhetően jó szomjoltó. Vitaminok közül az A-, A-provitamin, béta-karotin, B1, B2, de szinte valamennyi B-vitamin, C-vitamin megtalálható benne. Ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket. Antocián színanyagokat és flavonoidokat is tartalmaz nagy mennyiségben. Javítja az immunrendszert, védi a szívet és az érrendszert. A rost, borkősav, és pektin tartalma magas ezért kedvező hatással bír az emésztésre. Székrekedés ellen, vizelethajtásra, súlycsökkentésre, étvágyfokozásra, vér sav-bázis egyensúlyának stabilitására, idegrendszer és az agyműködésre gyakorolt hatása, memóriaműködésre, fáradtságra is kiválóan hatásos.
Fogyasztását elsősorban nyersen javaslom. Ajánlott hűtőben tárolni, mivel szobahőmérsékleten túlérik.
A szilvapálinkát az érett szilvából, cefréből készítjük.
Az aszalt szilvát, has hajtás céljából, reggel éhgyomorra ajánlott elfogyasztani.
Betegségei:
Szilva himlő, „Sharka” vírus, kórokozó: Plum pox virus, PPV
Tünetek: Levélen gyűrűs foltok, vagy tölgyfalevél mintázat, a mag foltos és a gyümölcsön is gyűrűs foltos, valamint a gyümölcs féléretten lehullik.
Védekezés, Agrotechnikai: egészséges szaporítóanyag használata, fertőzött fák eltávolítása
Kémiai: levéltetűk elleni védekezés
Csonthéjasok moniliás betegsége, Kórokozók: Monilia laxa; M. fructigena
Tünetek: A gyümölcsön penészpárnák, gyümölcsrothadás jelenik meg.
Védekezés, Kémiai: tél végi rezes lemosó permetezés, bimbós, virágzás kori és sziromhullás utáni permetezés (M. laxa), gyümölcsmolyok elleni védekezés.
Astra Rézoxiklorid, Champion 50 WP, Cuproxat FW, Dithane DG Neo-Tec (M-45).
Csonthéjasok levéllikacsossága, levéllikasztó betegség Kórokozó: Stigmina carpophila (D)
Tünetek: apró, kör alakú foltok a leveleken, melyeknek eleinte sárga a közepe, míg a széle bordó, a foltok széle barnává válik, később a foltok közepe elszárad, és kiesik.
Védekezés, kémiai: Astra Rézoxiklorid, Buvicid K 370 SC, Champion 50 WP.
Szilvalevél (mandula) vörösfoltosság (polisztigmás levélfoltosság) Kórokozó: Polystigma rubrum, Polystigmina rubra
Tünetek: Piros foltok a levélen, melyek megvastagodnak és megduzzadnak a levél fonáki felületén, míg a levél színén besüppednek.
Védekezés, kémiai: Bordói por (Extra), Merpan 80 WDG, Miltox Special Extra,
Szilva rozsda, Kórokozó: Tranzschelia pruni-spinosae
Tünetek: levél színén sárgás foltok, levél fonákán először barnás uredotelepek, majd feketés teleuto telepek láthatók.