Tyra 100g

T15499
Hogyan hat a Tyra? A talajban élő kórokozó gombák szaporodását gátolja. Egészséges gyökérkörnyezetet teremt, segíti a kultúrnövények fejlődését, jobb ellenállóképességet és magasabb term&eacut... Részletes leírás
5 423 Ft (nettó: 4 270 Ft)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

Hogyan hat a Tyra?

A talajban élő kórokozó gombák szaporodását gátolja. Egészséges gyökérkörnyezetet teremt, segíti a kultúrnövények fejlődését, jobb ellenállóképességet és magasabb terméshozamot eredményez.

Növénytermesztési szempontból legfontosabb, hogy a kórokozók szaporítóképleteinek bontásával, a szaporodásuk gátlásával egészséges gyökérkörnyezetet teremt.

Kolonizálja a gyökérrendszert, ezáltal védi a növényt a talajból fertőző kórokozó gombáktól, baktériumoktól.

Élősködik a patogén gombákon, antibiotikus- és növényi növekedést serkentő anyagokat termel. Ez egy hyperparazita hasznos gomba.

A fejlődő gombafonalak biológiailag aktív anyagok termelésével serkentik a növények immunrendszerét, ellenanyag termelését. Rezisztencia indukálással ellenállóbbá teszi a növényt a kórokozók ellen.

A Tyra képes nagymennyiségű celluláz enzimet is termelni, ami teljesen el tudja bontani a növényi maradványokat.

Mit tartalmaz a Tyra?

A Tyrában a Trichoderma asperellum gomba T1 (NCAIM 68/2006) törzse van jelen, amelyet hazai talajokból izoláltak magyar kutatók.

Származása az oka, annak, hogy kiválóan adaptálódik a hazai talaj- és időjárási viszonyokhoz és hatását hosszan fejti ki. Ugyancsak emiatt kevéssé-, vagy egyáltalán nem károsítja a hasznos gomba társulásokat, mikorrhiza gombákat.

Hogyan használható fel a Tyra?

10-20 g/10 liter víz, amely 100 m2 terület talajkezelésére elegendő.

Valamennyi növénykultúrában alkalmazható, a vetés előtti talaj előkészítéskor a talajra kijuttatva, majd bedolgozva, vagy mulccsal takarva. Alkalmas  öntözőberendezéssel történő kijuttatásra is.

Ennél az élő készítménynél az egységnyi területre kijuttatott csíraszám igazán fontos. Ez határozza meg a hatékonyságot, a kolonizálódás sebességét. A megadott mennyiségek azt a minimumot jelentik, amelynél már kimutatható a termék hatása, de a felületre jutó csíraszám emelésével javul a hatásfok. Túldozírozni nem lehet, hiszen természetes, hazai faj.

Zöldségfélékben:

Zöldségfélékben a Tyrát a talaj felszínére kell permetezni, vagy beöntözni. Ilyenkor sekély talajba való bedolgozás, vagy mulcs takarás javasolt.

Gyümölcsöknél:

Gyümölcsfák és dísznövények ültetésekor szintén a gyökerek bemártása és/vagy beöntözése a jó megoldás.

Hol érdemes alkalmazni a Tyra-t?

Elsősorban talajban telelő gombafertőzésekre fogékony fajokban érdemes alkalmazni, főként ha előző évben már előfordult ilyen kórokozó.

Zöldségeknél:

Leggyakoribb talajból fertőző kórokozó gombák a Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora. Ezek a csucsorfélék, kabakosok és különböző gyökérzöldségek esetében jelentenek komoly gondot.

Kiváló hatékonyság érhető el ha a készítmény vizes szuszpenziójával kezeljük a palánták, kiültetendő cserepes növények gyökereit bemártással, vagy beöntözéssel. Ugyanígy a burgonya nedves csávázása is jó hatású. Ilyenkor 0,02–0,03%-os oldatot állítsunk elő.

Gyümölcsöknél:

Olyan gyümölcsállományban, ahol a fertőzött növényi anyagokkal terjedő betegségek vannak jelen, érdemes teljes talajkezelést végezni, sekély bedolgozással, esetleg mulccsal takarva a kijuttatott anyagot.

Mire kell figyelni felhasználáskor?

Hőmérséklet:

A TYRÁban levő Trichoderma gomba hőoptimuma 15-25 °C fok talajban mérve. A talaj 60–70% víztelítettségénél szaporodik a leggyorsabban.

Kijuttatás:

Kertészeti kultúráknál a kezelés havonta 1–2 alkalommal megismételhető. A biztos hatás érdekében pedig 2-3 hónap után mindenképpen javasolt még egy kezelés.

Először egy teljes felületkezelés javasolt, az ismétléseknél pedig az öntözőrendszerrel történő kijuttatás, vagy a növényenkénti gyökér beöntözés is megfelelő hatékonyságú.

Mindig reggeli, vagy esti órákban juttassuk ki és vagy azonnal dolgozzuk be, vagy takarjuk mulccsal, mert a benne levő, élő Trichoderma gombák talajlakók és az UV sugárzás elpusztítja őket. Figyeljünk a hőoptimumára is, mérjük a talajhőmérsékletet.

Bármilyen permetezővel, vagy öntözővel kijuttatható.

Keverhetőség:

Fungicid hatású növényvédő szerekkel és talajfertőtlenítőkkel együtt nem alkal­mazható!

A készítményből felhasználáskor vizes szuszpenziót kell készíteni. néhány órás (2-24) kézmeleg vízben történő áztatás gyorsítja és javítja a termékek hatását.

Hatékonyság:

A TYRA magas 10 m/m% mikrogombaszáma és hazai származása miatt nem teljesen optimális kijuttatási körülmények között is viszonylag hatékony működésre képes. A megadott mennyiségek növelésével javul a hatásfok. A javasolt mennyiségek a működési minimumot jelzik, ahol még kimutatható a hatás.

Tárolás:

A készítményt hűtve, vagy mélyhűtve tároljuk!

Eltarthatóság ideje:

Gyártástól számítva eredeti csomagolásban

5 °C alatt tárolva:

2 év

5-20 °C között tárolva:

1 év

20-25 °C között tárolva:

6 hónap.

Súly: 0.1 kg
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Bio, Díszkert, Dísznövény, Gyümölcs, Pázsit, Szőlő, Zöldség
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.