Cukkini Nefertiti BK 3 g

T13202
Cukkini Nefertiti A Nefertiti faj jellemzői: Bokor típusú házikerti fajta. Fő- és másodvetésre alkalmas. Biztonságosan termő, nagy hozamú fajta. Az apró tök olajban rántható, a nagyobb töltve süthető. A Cukkiniről A cukkini erősen fejlett orsógyökere mélyre hatol és számos oldalgyökérre ágazik el. A gyökérzet mélységben és szélességben a 1,5 m... Részletes leírás
Szállítás
block
Megszűnt termék, többé már nem lesz kapható

Cukkini Nefertiti

A Nefertiti faj jellemzői:

  • Bokor típusú házikerti fajta.
  • Fő- és másodvetésre alkalmas.
  • Biztonságosan termő, nagy hozamú fajta.
  • Az apró tök olajban rántható, a nagyobb töltve süthető.

A Cukkiniről

A cukkini erősen fejlett orsógyökere mélyre hatol és számos oldalgyökérre ágazik el. A gyökérzet mélységben és szélességben a 1,5 m-t is elérheti, így egy-egy tő 2-3 m3 talajrészt is behálózhat. A gyökérzetfejlettsége, hossza és a talaj vízellátottsága között összefüggés van: száraz körülmények között nagyobb a gyökérzete.

Kúszó szárának hossza fajtánként változhat, általában rövid (40-80 cm-es) szárú. Ötszőgletű, barázdált szárán az epidermisz-sejtek osztódása következtében többsejtű szőrök fejlődnek, melyek egyetlen kihegyezel csúcssejtben végződnek. Ezenkívül előfordulnak több sejtből álló, fejecskét képező mirigyszőrök is. Szárában a tökfélékre jellemző, bikol-laterális (középen farész, kívül-belül háncsrész) szállítónyalábok futnak. Ezek a nyalábok, főleg a csúcs közelében, két körben foglalnak, helyet. A levelek a száron sűrűn egymás mellett helyezkednek el, közepesen vagy mélyen karéjosak és mély öblűek. A levélnyelek általában hosszabbak a levéllemeznél, a levélkaréjok hegyesek. A levélnyél és a fonákon kidudorodó erek a merev szőröktől tüskés tapintásúak.

A virágok egy- és kétivarúak. A zöld csészelevelek száma 5, alsó felük összenőtt, a csészecimpák hegyes-szálasak. Az ugyancsak 5 sziromlevél hasonlóképpen összenőtt, a párta tölcsér vagy harang alakú, szélessége 10-15 cm. A porzók szabadok, esetleg 2-2 portokon a csatlók hátukkal összenőhetnek. Alsó állású magháza 3 termőlevélből forrt össze. Termése hosszúkás-hengeres, fiatal korban egyes terméseken a kocsánynál a kabaktermések bor-dázottak. Terméshéja sötétzöld, fehér pontokkal vagy csíkokkal tarkított, húsa fehér. Lapított tojás alakú magja kissé hegyes végű, halvány, sárgásfehér. A magok szinte csak sziklevélből állnak.

A cukkini igényei

Fényigény:

A cukkini fény és melegigényes, ezért napos, világos helyet keressünk a számára. A talajok tekintetben nem mondható válogatósnak, a lényeg, hogy tápanyag dús talajról gondoskodjunk.

Helyigény:

Helyigényes zöldség, biztosítsunk elegendő helyet a kertben, a megfelelő tőtávolság kb. 1 méter.

Vízigény:

A cukkini a fejlődése kezdeti szakaszában meglehetősen vízigényes, de a szép termés érdekében folyamatosan célszerű rendszeres öntözésről gondoskodni. Rendszeres kapálást és gyomlálást is igényel.

A Cukkini termesztése:

Palánták ültetése:

Az ültetésnél célszerű fészkeket kialakítani a palánták számára egymástól 1 méteres távolságra, a talajt pedig tárgyázással feljavítani ültetés előtt. Amiére még érdemes ügyelni, hogy minden évben más-más helyre kerüljön a cukkini a kertben.

A beltéri palánták nevelését már március végén, április elején elkezdhetjük. A magokat jó szerkezetű földdel megtöltött poharakba vessük, kb. 2-3 cm mélyre. A poharakat meleg, napfényes helyen tartsuk, és rendszeresen öntözzük. A palánták kiültetését a fagyveszély elmúltával tehetjük meg.

Helyre vetéssel termesztés:

Bár helyre vetéssel is termeszthető, de ebben az estben a tenyészidő lecsökken, és terméseit is később kezdi érlelni, ezért inkább előnevelt palántákat érdemes ültetni. Ha mégis a szabadföldbe történő vetést részesítjük előnyben, akkor a vetést április végétől-július közepéig végezhetjük el.

Növényvédelem:

A megfelelő növényvédelemről sem szabad megfeledkezni. Bár a cukkininak kevés jellemző betegsége és kártevője van, de a lisztharmat és a meztelen csigák megtámadhatják.

Felhasználása

Nagyon sokféleképpen elkészíthető, akárcsak a patisszon. Könnyen emészthető, kalóriaszegény, ezért a diétás étrendben, pl. cukorbetegeknek nagyon ajánlott.

Súly: 0.003 kg
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Zöldség
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.