Citromfű 1g ZKI

T12994
A citromfű jellemzői: A citromfű évelő növény, szára 30-90 cm magas, négy élű, dúsan elágazó. Levelei kettesével szemben állnak a száron, hosszú nyelűek, tojásalakúak, fűrészes szélűek. A levél 4 cm hossza és 3 cm sz... Részletes leírás
370 Ft (nettó: 291 Ft)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
raktáron info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

A citromfű jellemzői:

A citromfű évelő növény, szára 30-90 cm magas, négy élű, dúsan elágazó. Levelei kettesével szemben állnak a száron, hosszú nyelűek, tojásalakúak, fűrészes szélűek. A levél 4 cm hossza és 3 cm széles; lemeze vékony, ráncos felületű, felül csak a csúcsán, fonákján pedig erezete szőrös. Levél és szár világoszöld színű, erős, zamatos illatú. Virágai aprók, fehérek a levelek hónaljában egy oldalra néző örvöket képeznek. A méhfű júniustól szeptemberig virágzik.

Előfordulása:

A citromfű sziklás, erdős és cserjés dombokon, továbbá várromokon terem. Hazánk déli részén pl. Baranya megyében és a Bánságban, az erdélyi részekben és Horvátországban vadon terem (a Földközi-tenger partvidékein honos). A Felvidéken csak szórványosan található, inkább csak elvadultan. Miután keresett árucikk, azért sok helyt termesztik. Termesztése nagyon érdemes és jól sikerül. Mindenféle talajon megterem, de legszebben díszlik a száraz, napos, jó erőben lévő talajon. Magról vethető ritka sorokban,  azután 30 cm-nyire megritkítandó. Palántálható is.  5—6 évig is egy helyt állhat és 3—4 vágást is ad évente. Vágás után hamar megújul, úgy mint a lucerna 5—6 év múlva új helyre helyezendő át.

Citromfű gyógyhatása, használata:

A citromfű illanó olajat tartalmaz, melytől kellemes illata van, melyet a méhek nagyon szeretnek, azért raj fogáskor bedörzsölik vele a kasokat, hogy könnyebben menjen bele a raj. Szaga kissé emlékeztet a citromra, de keserű, fűszeres. Leveleit a gyenge szárakkal együtt a gyógyászatban folia melissae név alatt használják; belőlük állítják elő a melissza-olajat és a melisszaszeszt (oleum et spiritus melissae); szárított leveleit teának használják, mely az altesti szervekre csillapítólag hat.Továbbá idegerősítő fürdőkre is szolgál gyógyfűkeverékeknek, a karmelitaszesz és a karmelita-víz főalkotó részét teszi.

Hatóanyaga:

Illóolaj, melyből a levél 0,015—o,25% mennyiséget tartalmaz, a herbában pedig még kevesebb az illóolaj tartalma.

Termesztése:

A citromfű termesztésére jól megmunkált, mélyfekvésű talaj és napos hely szükséges, mert az illóolaj ilyen talajban fejlődik ki legjobban. Szaporítása magvetéssel, dugványozással, vagy tőosztással történik. A magvakat tavaszkor kerti ágyakba vetjük el és a palántákat 50 cm sortávolságra ültetjük ki a szabad földbe. Történhet a magvetés nyáron is és ez esetben ősszel ültetjük ki a palántákat. Egy kat. hold beültetéséhez 250 gr vetőmag, vagy 30.000 darab palánta szükséges. Termelési hozam kat. holdanként 8—10 q (mázsa) száraz levél.

Szedése:

A citromfüvet virágzáskor, illetve közvetlenül a virágok teljes kinyílása előtt kell szedni. Legjobb a méhfüvet lesarlózni, azután padláson szétteregetve, megszárítani. Csak száraz időben vágandó, a délutáni órákban. Lassan szárítandó, a napsugár kizárásával. A száraz fű zsákba tömve szállítható.

Súly: 0.001 kg
Szélesség: 1 mm
Magasság: 110 mm
Hossz: 150 mm
Elérhetőség: raktáron
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.