Runner 2F 0,05 l

T09963
Házikerti felhasználás: 5 ml/10 l víz. (240 g/l metoxifenozid hatóanyagot tartalmazó folyékony [EC] rovarölő szer) Környezetbarát, szelektív rovarölő szer, kitűnő tojásölo és egyedülálló lárvaölő hatással HATÁSMECHANIZMUS alma Runner emblémás bukósisakban M.A.C. vegyület = vedlést beindító hatásmód. A Runner a lepkefélék vedlését irányító... Részletes leírás
Szállítás
block
A termék most nem kapható. Később még valószínűleg elérhető lesz.
Házikerti felhasználás: 5 ml/10 l víz.

(240 g/l metoxifenozid hatóanyagot tartalmazó folyékony [EC] rovarölő szer)

Környezetbarát, szelektív rovarölő szer, kitűnő tojásölo és egyedülálló lárvaölő hatással

HATÁSMECHANIZMUS
alma Runner emblémás bukósisakbanM.A.C. vegyület = vedlést beindító hatásmód. A Runner a lepkefélék vedlését irányító ekdizon hormont utánozza (mímeli). A hatóanyag felvétele után idő előtti, felgyorsított (azaz a hernyó számára természetellenes) vedlés indul el, amit a lárva nem tud befejezni, ezért éhen pusztul.

A Runner hatóanyagának kifejlesztésekor a cél egy szuper-lárvaölő készítmény létrehozása volt. A metoxifenozid olyannyira aktív, hogy már 70 nanogramm (a grammnál egy milliárdszor kisebb mennyiség) képes elpusztítani egy kifejlett hernyót. A M.A.C. vegyületek a fejlődésszabályzó hatóanyagok legújabb csoportját képviselik, ezért rezisztencia-törő készítményként is alkalmazhatók.

A Runner a molylepkék valamennyi lárvalakja ellen hatékony. A táplálék felvétele után, a lárva tápcsatornáján keresztül fejti ki hatását, de kontakt és tojásölő hatása is van.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

A kezeléseket almában és szőlőben előrejelzésre alapozva, az egyes kártevők életmódja szerint eltérő időben kell elvégezni:

• Almamoly (Cydia pomonella) ellen az első nemzedék rajzásának erősödésekor végezzük el a kezelést, majd a rajzás erősségétől és az időjárástól függően 7-10 naponként, blokkszerűen 2-3 alkalommal ismételjük meg.

• Aknázómolyok (Leucoptera scitella, Phyllonorycter spp.) ellen szexferomonos előrejelzésre alapozva a rajzás erősődésének idején, a tojásrakás előtti napokban illetve a frissen lerakott tojások ellen kell időzíteni. A kezelést blokkszerűen, 2-3 alkalommal, 7- 10 naponként ismételjük meg!

Almában a Runnert maximum 3 alkalommal használjuk egy vegetációban.

• Szőlőmolyok (Lobesia botrana, Clysia=Eupoecilia ambiquella) ellen lárvakeléskor, nem korábban, mint a tojások ún. „fekete-pajzs” állapota, 8 nappal a rajzás erősödésétől számítva kezeljük. A második nemzedék ellen közvetlenül fürtzáródás előtt permetezzük ki.

Kukoricában a rajzáscsúcstól számított 2-4 nap múlva (vagy ha a feromon csapda több mint 5 db lepkét fog naponta) kell a készítményt kijuttatni.

Gyapjaslepke ellen már a fiatalon kikelt lárvák ellen permetezhetünk 0,5 l/ha dózisban. A szer hosszú tartamhatású a lombozat kihajtása után. Mivel a hatóanyaga fény- és esőálló, a Runner a tarrágott területeken alkalmazva sem veszít a hatékonyságából a napsugárzás és az eső hatására.

Erdészetekben és közterületen a Runner kezelést a gyapjaslepke (káros lepkefajok) lárvakelésekor illetve az attól számított két héten belül javasolt elvégezni. A készítmény az áttelelt tojások ellen már nem hatékony. A Runner megfelelő tartamhatással rendelkezik, ha lombos állományban használjuk. A kijuttatott készítmény jó esőállóságú és a napfényre sem bomlik. A lárvák táplálkozása a hatóanyag felvételét követő néhány óra múlva leáll, ezért károkozásuk a permetezést követően 1-2 napon belül megszűnik! A közterületen történő felhasználásnál a kezelés 22-03 óra között végezhető el, amiről az érdekelt lakosságot tájékoztatni kell.

GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK

– A védekezések hatékonyságát az időben elvégzett zöldmunkák elvégzése fokozza. Mivel a hatékonyság feltétele a kezelt növényi rész elfogyasztása, ezért a megfelelő permetléborítás elengedhetetlen.

– A gyümölcs illetve a lombozat intenzív növekedési időszakában a rövidebb permetezési fordulókat alkalmazzuk.

– Almában erős molyfertőzés és folyamatos rajzás esetén érdemes a repülő alakok ellen is védekezni. Ilyenkor javasoljuk a Runner 2F 0,5 l/ha + Reldan 40EC 1,5 l/ha kombinációját.

– Kukoricában vegyszerpumpával ellátott lineár öntöző-berendezéssel (5 liter/m2 vízzel) kijuttatható. A Runner dózisa 0,6 l/ha. A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 l/ha repceolajat kell adagolni.

TECHNIKAI ADATOK

Forgalmazási kategória: III.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés egészségügyi várakozási idő:
Alma és borszőlő: 14 nap
Kukorica és csemegeszőlő: 7 nap
Súly: 0.01 kg
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Díszkert, Dísznövény, Gyümölcs, Szőlő, Zöldség
Növényvédőszer forgalmazási kategória: III. szabadforgalmú
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.