Burgonya vetőgumó "Elfe" 50 db

T09951
Korai, főként keményre fövő és nagy hozamú, minőségi étkezési fajta Az Elfe a magas hozamot a kiváló külsővel és minőséggel egyesíti. A csomagolható fajták sorát bővíti, nagyon kevéssé hajlamos a gumótorzulásra és kiváló étkezési minőséget biztosít. Az Elfe egy korai érésű, minőségi étkezési burgonya, nagyon magas piacképes terméssel. A gumó s... Részletes leírás
Szállítás
block
A termék most nem kapható. Később még valószínűleg elérhető lesz.
Korai, főként keményre fövő és nagy hozamú, minőségi étkezési fajta

Az Elfe a magas hozamot a kiváló külsővel és minőséggel egyesíti. A csomagolható fajták sorát bővíti, nagyon kevéssé hajlamos a gumótorzulásra és kiváló étkezési minőséget biztosít.
Az Elfe egy korai érésű, minőségi étkezési burgonya, nagyon magas piacképes terméssel. A gumó sima héjú, nagyon szép formájú és kiválóan alkalmas mosásra és csomagolásra.
Talaj
Az Elfe kiváló alkalmazkodó képességű és szép gumókat növeszt nagyon különböző környezeti vagy éghajlati körülmények alatt, azonban az Elfe termesztése lehetőleg jó mezőgazdasági feltételű, jó és egyenletes víz- és tápanyag ellátású talajokon történjen. Az egyenletes vízellátás előnyös és leginkább hasznosítható a teljes terméshozam és termés minőség biztosítása miatt. A nagyon könnyű és/vagy homokos talajokat az öntözés lehetősége nélkül el kell kerülni.
Ültetés
Az Elfe kezdeti fejlődése általában gyors, ha a vetőgumó és a talaj jó állapotban vannak. A jól előkészített csíra stimulált vetőgumók általában már korán ültethetőek. A nem csíra stimulált vetőgumókat 8 oC-os talaj hőmérséklet felett kell ültetni. Az Elfe gumókötési aránya közepes és magas között van. A csomagolásra alkalmas (40-60mm),étkezési minőség termesztése miatt az ajánlott tőszám 43000 gumó/ha.
Tápanyag-utánpótlás
Az Elfe jól reagál a kiegyensúlyozott tápanyagellátásra és a tápanyag-utánpótlásra. A koraiság és a magas terméshozam miatt nem lehet túllépni a N trágyázás értékeit. Kb. 140kg/ha (beleértve a talaj Nmin értékét és a szervestrágyázásból származó N-t) illeszkedik az Elfe igényeihez. Ez a mennyiség megfelelően módosítható a helyspecifikus kiigazításokkal. Helyenként alkalmazott N lombtrágya hangsúlyos kijuttatása a gumók fejlődésének megindulása előtt, felgyorsítja a lombozat fejlődését,valamint a további N utánpótlás hasznos lehet, hogy ösztönözzük a lomb fejlődését a gumó kötés előtt vagy ha nagyon magas terméshozam (több,mint 45t/ha) várható. Ezekben az esetekben további 20kg N/ha mennyiséget kell kijuttatni és általában a kijuttatást be kell fejezni legkésőbb a gumók kötésekor. A kiegyensúlyozott kálium ellátás biztosítja a gumó minőséget. Közepes K ellátottságú talajokban, 200-250kg K2O/ha az Elfe igénye. A jó szárazanyag tartalom biztosítása érdekében a K trágyázást lehetőleg K-szulfáttal végezzük a K-klorid alkalmazását el kell kerülni . A káliumot ki kell juttatni az ültetés előtt vagy legkésőbb röviddel az ültetés után.
Növényvédelem
A vetőgumó csávázást a Rhizoctonia solani miatt megfelelő gombaölő szerekkel (olyan aktív hatóanyagok, mint Pencycuron, Tolclofos-methyl, Fluotolanil, Fludioxonil) ajánlott elvégezni,hogy biztosítsuk a magas termés minőséget és hozamot.Az Elfe valamennyire ellenálló a burgonyavésszel (Phytophtora infestans) szemben,a rutin permetezési programban a megelőzésre kell figyelni,ha szükséges a kémiai védekezés a burgonyavész ellen a helyi előrejelző rendszer figyelmeztetésére el kell kezdeni, ha ilyen előrejelző rendszer nem áll rendelkezésre, akkor röviddel a bakhátak (sorok) záródása (teljes lombkorona) előtt kell elkezdeni megfelelő gombaölő szerekkel. Az ültevény magas páratartalmának kialakulása esetén, különösen agyagos és agyag talajokon a kémiai védekezést korábban kell elkezdeni, annak érdekében, hogy megakadályozzuk az elsődleges szár fertőzést,ezekben az esetekben az előnyösebb, szisztemikus (felszívódó) aktív hatóanyagú szereket (Metalaxyl-M, Mefenoxam, Propamocarb) kell használni. A további permetezési programot (aktív hatóanyag, hatásmechanizmus, permetezési idő) az időjárási viszonyokhoz és a fertőzési nyomáshoz kell igazítani. Sajátos érzékenységet a Metribuzin hatóanyagú gyomirtó szerekkel szemben nem vettek észre.
Betakarítás
A deszikkálás (lombtalanítás) ajánlott,annak érdekében,hogy csökkentse a betakarítási terhelést és biztosítsa a termés minőségét. Azonban a növények lombtalanítását kerülni kell addig, amíg erőteljes,zöld a lombozat. A betakarítást gondosan végezzük, a talaj hőmérséklet ne legyen kevesebb, mint 12 oC, ha kombájnnal dolgozunk. A gondos kezelés valamint a jól alkalmazott szellőztetés és szárítás előnyös a jó gumó minőség biztosítása érdekében.
Súly: 1.1 kg
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Zöldség
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.